Hospodářské sankce vůči Rusku jsou stále ve hře, potvrdil Obama

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: CTK/AP

Západ je v případě nutnosti připraven zavést hospodářské sankce proti Rusku, i když na ně doplatí i některé jiné země. V Haagu to prohlásil americký prezident Barack Obama. „Je na Rusku, aby jednalo odpovědně a prokázalo ochotu respektovat mezinárodní normy. Pokud to neudělá, bude ho to něco stát,“ řekl Obama na první tiskové konferenci po ruském vpádu na Krym.

Šéf Bílého domu připustil, že řešení krymské krize není jednoduché. Ruská armáda Krym kontroluje a Obama neočekává, že ruské vojenské jednotky budou odtud vypuzeny silou. Svět ale může použít právní, diplomatické nebo politické nástroje. Kreml podle Obamy vnímá negativní názor mezinárodního společenství na ukrajinský konflikt a situaci neustále vyhodnocuje.

USA neuznávají krymské referendum ani ruskou anexi ukrajinského poloostrova. Ruský zábor Krymu není hotovou věcí, protože připojení Krymu k Rusku neuznává celé světové společenství, řekl prezident. Soustředěním svých vojsk na hranicích s Ukrajinou navíc Moskva Kyjev dál zastrašuje. Ruští vojáci jsou ovšem stále ještě na ruském území, kde má Rusko právo je mít, prohlásil Obama.

Americký prezident označil Rusko za regionální mocnost, která ohrožuje sousedy spíš v důsledku své slabosti, než své síly. „I Spojené státy mají značný vliv na své sousedy. Abychom s nimi udržovali vztahy těsné spolupráce, nemusíme ale většinou vtrhnout na jejich území,“ prohlásil. Pevné historické vazby s Ukrajinou Rusko neopravňují k agresivnímu chování.

Větší hrozbou než Rusko je nálož na Manhattanu

Rusko dnes podle Obamy není pro USA bezpečnostní hrozbou číslo jedna. Prezident je víc znepokojen možností, že by „na Manhattanu explodovala jaderná nálož“. Rusko je nyní vystaveno větší mezinárodní izolaci, než v roce 2008 po válce s Gruzií. „Doufáme, že z nynější situace dokážeme najít východisko,“ řekl Obama.

Diplomatickými prostředky je třeba dosáhnout toho, aby se v rusko-ukrajinských vztazích zmírnilo napětí, ruská vojska aby ustoupila od ukrajinských hranic a aby se rychle pokročilo s přípravou voleb, prohlásil prezident. „Dostane-li ukrajinský lid možnost sám rozhodovat, projeví nepochybně názor, že chce udržovat vztahy s Evropou i s Ruskem. Není to hra buď - anebo,“ zdůraznil Obama.

EU počítá možné ztráty, sankce vůči Rusku jsou zatím nepravděpodobné