Hospodářské vyhlídky USA se výrazně zhoršily

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Vagaday

Hospodářský růst Spojených států by měl v letošním roce dosáhnout pouze 1,6 procenta namísto dříve předpokládaných 2,5 procenta. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila americká Národní asociace podnikových ekonomů.

Ekonomové podle průzkumu nadále předpokládají, že americké hospodářství již oživilo z poklesu v prvním čtvrtletí, za kterým stála mimořádně mrazivá zima. Toto oživení však podle nich bylo méně výrazné, než se očekávalo.

Ekonomové nyní předpokládají, že hospodářství ve druhém čtvrtletí stouplo o tři procenta, zatímco před měsícem počítali s růstem o 3,5 procenta. V prvním čtvrtletí se ekonomika propadla o 2,9 procenta, což představovalo nejprudší pokles za pět let.

Za zhoršením odhadu hospodářského růstu ve druhém čtvrtletí stojí především slabší vyhlídky pro spotřebitelské výdaje. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Americké ministerstvo obchodu zveřejní svůj první odhad vývoje hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí koncem července.