Hra o trůny ukrajinsky: Oligarchovi hrál orchestr ve žhnoucí ocelárně

Hra o trůny v ocelárně

Hra o trůny v ocelárně Zdroj: repro youtube

Mezi poznávací znamení populárního seriálu Hra o trůny patří velkolepá úvodní znělka. Ta zároveň představuje velkou výzvu pro hudebníky, kteří by se jí pokusili reprodukovat. Ve východoukrajinském Mariupolu na to ale šli monstrózně: dohromady se dala metalová kapela a komorní orchestr a instrumentální skladbu zahráli se žhnoucí ocelí za zády.

„Tady máte ukrajinskou metalurgii! Ukažte mi ještě alespoň jeden konvertorní cech na světě, kde by uvnitř hrál komorní orchestr!“ napsal na Facebooku ředitel závodu Jurij Zinčenko.

Muzikanti si to nevymysleli jen tak, však celá akce včetně kvalitního natočení přišla na pořádný balík peněz. Jenže pro oligarchy jako Rinat Achmetov to jsou drobné, když se slaví jubileum – totiž deset let jeho gigantu Metinvest, jedné z nejvýznamnějších firem Ukrajiny.

Ta ovládá polovinu metalurgického trhu v zemi a další byznys má i na Západě, sám oligarcha je jedním z nejbohatších mužů země a asi dvoustý na celém světě – loni Forbes odhadl jeho majetek na 6,5 miliardy dolarů.