Hrozba srážky s kosmickým smetím vyhnala astronauty z ISS

Endeavour, ISS

Endeavour, ISS Zdroj: nasa.gov

O kosmickém smetí na oběžných drahách kolem Země se hovoří jako o komplikaci budoucích vesmírných programů, jenže odpad ve vesmíru způsobuje problémy už nyní. Posádka Mezinárodní vesmírné stanice ISS dnes kvůli hrozbě srážky s úlomky starých kosmických těles musela rychle opustit prostory svého pracoviště a uchýlit se do dvou kosmických lodí Sojuz připojených u parkovacích uzlů.

Astronauti pobyli v Sojuzech půl hodiny, po odvolání poplachu se do nepoškozené ISS vrátili. V jednom Sojuzu přečkali nebezpečné momenty ruští kosmonauti Alexandr Samokuťajev a Andrej Borisenko a americký astronaut Ronald Garan, ve druhém pak Rus Sergej Volkov, Američan Michael Fossum a Japonec Satoši Furukawa. Ostrý poplach přišel shodou okolností ve stejný den, kdy posádka havarijní vyklizení stanice nacvičovala. Výcvik proběhl ráno a odpolední setkání s kosmickým smetím posádka zvládla skvěle. Nebylo to poprvé, co ISS zaznamenala hrozbu úlomky starších vesmírných aparátů. Většinou je těleso odhaleno včas a stanice kolizi unikne přesunem na vyšší oběžnou dráhu. Dnešní ohrožení však bylo tak náhlé, že bylo nutné stanici vyklidit. Nařízení evakuace nebylo první; pozemní středisko v Houstonu nařídilo první evakuaci v březnu 2009.

Okolo Země obíhají předměty o velikosti v řádu milimetrů až po metry. Jde o větší či menší zbytky vysloužilých družcic, vyhořelých stupňů raket a jiných trosek a odpadků. Ruští experti však tvrdí, že jen desetina předmětů vytvořených rukou člověka a létajících na oběžných drahách připadá na funkční družice – zbytek je kosmické smetí. Toho navíc stále přibývá, jak přibývá vesmírných programů, ať s vědeckými či komerčními účely.

Předmětů o průměru do deseti centimetrů obíhá kolem Země nejméně 100 tisíc, s průměrem do jednoho centimetru desítky milionů. Rychlost jejich pohybu je asi 8 kilometrů za vteřinu. Například vesmírný objekt zvící slepičího vejce by na ISS „zaútočil“ energií naloženého kamionu jedoucího rychlostí 50 kilometrů za hodinu.