Human Rights Watch: Politika strachu vede Západ k omezování lidských práv

Migranti v severořeckém pohraničním městě Indomeni

Migranti v severořeckém pohraničním městě Indomeni Zdroj: ctk

Rozšíření teroristických útoků mimo oblast Blízkého východu a obrovský příliv uprchlíků vedly mnohé západní vlády k tomu, že ve snaze o ochranu vlastní bezpečnosti přešly ke kontraproduktivní politice omezování lidských práv. Uvedla to organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) ve své výroční zprávě.

HRW ve svém 659stránkovém dokumentu rovněž kritizovala Rusko, Čínu a další autoritářské vlády po celém světě, že zahájily nejmohutnější tažení proti nezávislým skupinám za posledních několik desítek let.

„Strach z teroristických útoků a mohutný příliv uprchlíků vedou mnohé západní vlády k tomu, že omezují ochranu lidských práv. Tyto zpátečnické kroky ohrožují práva všech bez jakéhokoli viditelného účinku při ochraně řadových občanů,“ konstatoval výkonný ředitel organizace Kenneth Roth v úvodu zprávy, která se zabývá situací ve více než 90 zemích.

Reakce Evropy na uprchlickou vlnu je podle HRW kontraproduktivní. Nemá-li většina žadatelů o azyl jinou možnost než riskovat svůj život na chatrných člunech mířících přes moře do Evropy, vzniká chaotická situace, které mohou potenciální teroristé snadno zneužít, varuje organizace.

Represe této intenzity - včetně umlčování kritiků režimu v Rusku a zatýkání advokátů hájících lidská práva v Číně - nebyly zaznamenány několik desetiletí

„Umožnění bezpečné a organizované cesty pro uprchlíky mířící do Evropy by snížilo počet obětí na moři a pomohlo imigračním úředníkům lépe prověřovat bezpečnostní rizika, což by posílilo bezpečnost pro všechny,“ konstatoval Roth.

HRW ve zprávě rovněž kritizuje autoritářské vlády z potlačování nezávislých hnutí, přičemž mezi největšími hříšníky jmenuje Rusko a Čínu.

Represe této intenzity - včetně umlčování kritiků režimu v Rusku a zatýkání advokátů hájících lidská práva v Číně - nebyly zaznamenány několik desetiletí, uvedla organizace HRW. Také turecká vládní strana podle HRW vede mohutnou kampaň proti aktivistům a médiím, která kritizují vládu.