Hurikán Irene připravil o život nejméně 21 lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/ABACA/Charles Guerin

Na nejméně 21 mrtvých stoupl počet obětí hurikánu Irene, který o víkendu udeřil na východní pobřeží Spojených států a posléze zeslábl na tropickou bouři. Nyní postupuje dále na sever a zanechává za sebou stopu v podobě rozsáhlých záplav a milionů domácností a podniků bez elektřiny, napsala agentura AP.

Tři hlavní newyorská letiště mají být dnes opět v provozu, stejně jako místní metro, a otevřena bude i newyorská burza. Starosta Michael Bloomberg už odvolal i dříve nařízenou evakuaci zhruba 370 tisíc lidí.

Hurikán sice zaplavil níže položené ulice na Manhattanu mořskou vodou, ale New York unikl potenciálně katastrofálním škodám, jichž se úřady před příchodem Irene obávaly. Největší strach panoval z možných rozsáhlých výpadků proudu, v bouři se tříštících oken mrakodrapů či rozsáhlých záplav.

V důsledku hurikánu zemřelo podle AP nejméně šest lidí v Severní Karolíně, čtyři ve Virginii, čtyři ve státě Pensylvánie, dva lidé v New Yorku, dva na Floridě a po jedné oběti hlásí státy Connecticut, Maryland a New Jersey. Bez elektrické energie se ocitlo na 4,5 milionu domácností a podniků.

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že bouře Irene způsobila škody, ze kterých se americké pobřežní oblasti budou vzpamatovávat několik týdnů. Také varoval před pokračujícími a novými povodněmi v důsledku rozvodněných řek.

Východní pobřeží nyní pomalu sčítá škody, které podle odhadů konzultantské firmy Kinetic Analysis Corp mohou dosáhnout až sedmi miliard dolarů, z toho pojištěných škod ve výši dvou až tří miliard dolarů.

Národní středisko pro hurikány v noci na dnešek uvedlo, že bouře Irene s větrem dosahujícím maximální rychlosti 80 kilometrů v hodině míří k hranici mezi USA a Kanadou, přičemž se přesouvá rychlostí 42 kilometrů za hodinu. Varování před tropickou bouří už byla vydána pro jižní pobřeží kanadských provincií Nové Skotsko a Nový Brunšvik.