Hurikán Matthew pustoší Karibik, vyžádal si už 140 obětí, většinu na Haiti

hurikán Matthew

hurikán Matthew Zdroj: čtk

hurikán Matthew
hurikán Matthew
hurikán Matthew
hurikán Matthew
hurikán Matthew
15
Fotogalerie

Hurikán Matthew, který několik dnů sužuje karibské ostrovy, zabil již nejméně 140 lidí, z toho naprostou většinu na Haiti. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na haitské úřady. Živel, který je nejsilnějším hurikánem v oblasti za devět let, dnes cestou k Floridě zesílil ze třetí kategorie na čtvrtou na pětistupňové škále síly hurikánů. Americké státy vyhlašují stav ohrožení a úřady již doporučily či nařídily evakuaci zhruba dvou milionů lidí z pobřežních oblastí. Pro Floridu vyhlásil stav nouze i prezident Barack Obama, což umožňuje rychlejší pomoc z federálních amerických zdrojů.

Hurikán se dnes přehnal přes Bahamy a vítr, který ho provázel měl rychlost přes 200 kilometrů v hodině. Nyní Matthew míří k jihovýchodnímu pobřeží Spojených států a nad Floridu by měl dorazit v noci na pátek místního času. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) má Matthew s příchodem nad USA zesílit z kategorie tři na kategorii čtyři, což znamená, že síla doprovodných větrů může dosáhnout až 250 kilometrů v hodině.

"Každý v našem státě se musí připravit na přímý úder," varoval na dnešní tiskové konferenci guvernér Floridy Rick Scott. Dodal, že pokud hurikán udeří na Floridu přímo, může mít katastrofální následky. Úřady proto doporučily evakuaci 1,5 milionu lidí z pobřežních oblastí.

Celkem je v ohrožení až 12 milionů lidí. Státy Florida, Georgia a Severní a Jižní Karolína již vyhlásily stav nouze, který umožňuje jejich guvernérům povolat na pomoc armádu. Kvůli evakuaci statisíců obyvatel se dnes na silnicích v těchto čtyřech státech tvořily dlouhé kolony a benzínovým stanicím a obchodům s potravinami došly zásoby.

Hurikán Matthew při své cestě Karibikem zatím nejhůře zasáhl Haiti, kde většinu z nejméně 65 obětí zabily padající stromy a rozvodněné řeky. V sousední Dominikánské republice hurikán připravil o život čtyři lidi, jednu oběť oznámil ostrov Svatý Vincenc a jednu Kolumbie.

Matthew je nejsilnějším hurikánem v Karibiku od roku 2007, kdy oblast postihl hurikán Felix. Ten udeřil začátkem září na karibských ostrovech a ve střední Americe a vyžádal si na 130 obětí. Nejsilnější vítr během něho dosáhl až 280 kilometrů v hodině, což zařadilo hurikán Felix do nejvyšší kategorie pět (tam patří hurikány, při nichž síla větru přesáhne 250 kilometrů v hodině).