Hyundai hodlá upevnit postavení na domácím trhu. V Koreji investuje přes bilion korun

Automobilka Hyundai plánuje v Koreji investovat v přepočtu 1,1 bilionu korun

Automobilka Hyundai plánuje v Koreji investovat v přepočtu 1,1 bilionu korun Zdroj: ČTK / AP / David Zalubowski

2023 Hyundai Palisade
2
Fotogalerie

Jihokorejský výrobce aut Hyundai Motor Group chce do roku 2025 investovat na domácím trhu, tedy v Jižní Koreji, 63 bilionů wonů (1,1 bilionu korun). Hodlá si tak posílit konkurenceschopnost v různých oblastech podnikání, včetně elektrifikace, robotiky, městské letecké mobility a technologie autonomního řízení. Oznámení o investici na domácím trhu přichází krátce poté, co firma uvedla, že ve Spojených státech plánuje investovat více než deset miliard dolarů (téměř 230 miliard korun). Uvedla to agentura Jonhap.

Skupina upřesnila, že tři největší dceřiné společnosti Hyundai Motor, Kia a Hyundai Mobis investují 16,2 bilionu wonů, aby získaly konkurenční výhodu u plně elektrických a ekologických vozidel. Kia plánuje do roku 2024 postavit závod na výrobu specializovaných účelových vozidel. Dalších 8,9 bilionu wonů půjde do oblastí, jako je robotika, pokročila letecká mobilita, autonomní řízení a umělá inteligence.

Zbývajících 38 bilionů wonů má putovat do výzkumu a vývoje a zlepšení výkonu stávajících vozů Hyundai a Kia se spalovacím motorem. Podle skupiny bude osm z deseti prodaných vozů Hyundai a Kia v roce 2025 stále poháněno spalovacím motorem.

Hyundai Palisade, facelift pro modelový rok 2023

Video placeholde
• Hyundai

Společnost minulý týden oznámila, že v USA investuje 5,54 miliardy dolarů do výstavby prvního závodu na výrobu plně elektrických vozů a baterií. Výstavba začne v roce 2023. Dalších pět miliard dolarů tam investuje na posílení spolupráce s americkými firmami v oblasti technologií, jako je robotika, městská letecká mobilita, autonomní řízení a umělá inteligence.

Hyundai Motor Group je největším výrobcem aut v Jižní Koreji a pátým největším na světě. Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, zatímco Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních aut u Žiliny na Slovensku.