IEA: Drahá ropa ohrožuje světový ekonomický růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Wikimedia

Pokud ceny ropy neklesnou ze současných úrovní, oživení globální ekonomiky bude ohroženo. Novinářům to v saúdskoarabské metropoli Rijádu řekla generální ředitelka Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Maria van der Hoevenová.

„Ceny jsou pořád hodně vysoké. Pokud budou na současných úrovních delší dobu, bude to mít dopady na hospodářské oživení, hlavně v rozvojových zemích,“ řekla van der Hoevenová na energetické konferenci.

Severomořská ropa Brent se nyní na trhu prodává za zhruba 107 dolarů (asi 2000 korun) za barel (asi 159 litrů). Nad hranicí 100 dolarů se přitom drží nepřetržitě už od února. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI), jejíž cena byla z logistických důvodů v minulých měsících výrazně nižší, slevu postupně smazává a nyní stojí kolem 97 dolarů.

Ceny zvyšuje mimo jiné Japonsko, které po březnové přírodní katastrofě značně zvýšilo dovoz ropy a zemního plynu, aby nahradilo výpadek dodávek elektřiny z jaderných elektráren. Nyní v Japonsku běží jen 11 z 54 jaderných reaktorů, a pokud by se země rozhodla pro bezjadernou budoucnos, znamenalo by to podle van der Hoevenové v roce 2012 navýšení denní poptávky o 460 tisíc barelů ropy a 30 miliard metrů krychlových zemního plynu.

IEA působí jako poradce v otázkách energetiky pro skupinu průmyslových zemí včetně České republiky. Začátkem listopadu agentura ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou uvedla, že za vysokými cenami ropy je napjatá rovnováha mezi nabídkou a poptávkou.

Evropa kvůli dluhové krizi v současné době balancuje na pokraji recese. Van der Hoevenová zhruba před týdnem řekla, že právě napjatá rovnováha, která mezi nabídkou a poptávkou panuje na globálním trhu, by mohla oživení evropské ekonomiky zastavit.