Ilegálních cest z Mexika do USA ubývá a ceny převaděčů stoupají

Americko-mexická hranice

Americko-mexická hranice Zdroj: Reuters

Mexičané vytvořili na hranici lidský řetěz na protest proti zdi
Americko-mexická hranice
Americko-mexická hranice
Americko-mexická hranice
Americko-mexická hranice
33
Fotogalerie

Převaděči, kteří pomáhají lidem ilegálně překročit hranice z Mexika do USA, prudce zvýšili ceny svých služeb. Zatímco loni v listopadu po imigrantech za cestu z Mexika do Arizony žádali asi 3 500 dolarů (zhruba 89 tisíc korun), v současnosti se cena pohybuje kolem osmi tisíc dolarů (přibližně 202 tisíc korun).

Ti, kteří se rozhodnou riskovat přechod přes hranice s falešnými doklady, platí převaděčům více než 12 tisíc dolarů (přes 300 tisíc korun). S odvoláním na americký Národní úřad pro kontrolu obchodu s drogami o tom informoval zpravodajský web NBC NEWS.

Americký ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly ve čtvrtek uvedl, že počet imigrantů, kteří do Spojených států nelegálně přicházejí z Mexika, klesl od letošního ledna do února o 40 procent - z 31 578 osob na 18 762.

Důvod poklesu cest experti přičítají hlavně tomu, že si mnoho lidí nelegální přechod hranice kvůli zprávám v médiích rozmyslelo.

Nový americký prezident Donald Trump pět dní po svém nástupu do funkce nařídil vybudovat podél hranice s Mexikem zeď dlouhou zhruba 3200 kilometrů a žádá od jižního souseda, aby náklady na její stavbu uhradil. To mexická strana opakovaně odmítla.

Jedním z Trumpových předvolebních slibů bylo rovněž zablokování peněz z federálních fondů těm městům a státům, které lidem žijícím v USA bez dokumentů skýtají útočiště. Přislíbil též deportovat mnohé z odhadovaných 11 milionů imigrantů, kteří v USA přebývají nelegálně. Nová pravidla zavedená Trumpovou administrativou před měsícem zahrnují i plán vracet osoby bez dokumentů do Mexika, i když nepůjde o Mexičany.

Video placeholde
Video mapuje celou délku hranice mezi USA a Mexikem • Vimeo.com