Ilustrátorka pustila útočníky do redakce. Hlásili se k Al-Káidě, potvrdila

Střelba v týdeníku Charlie Hebdo si vyžádala několik mrtvých (7. ledna 2014)

Střelba v týdeníku Charlie Hebdo si vyžádala několik mrtvých (7. ledna 2014) Zdroj: CTK

Atentátníci, kteří dnes přepadli pařížskou redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, se údajně hlásili k teroristické síti Al-Káida. Tvrdí to jedna z pracovnic redakce, kterou citují francouzská média. Při útoku přišlo o život nejméně 12 lidí.

Ilustrátorka, která je známá pod zkratkou Coco, narazila na dva útočníky před vstupem do budovy, kde sídlí redakce, když šla pro svou dceru do školky. Pod pohrůžkou ozbrojenců prý vyťukala elektronický kód umožňující vstup do domu.

„Brutálně vyhrožovali, chtěli vstoupit, jít nahoru. Vyťukala jsem kód,“ citoval list Humanité ilustrátorku. Útok podle ní trval asi pět minut, během kterých se žena schovala pod kancelářský stůl. „Mluvili velmi dobře francouzsky a hlásili se k Al-Káidě,“ prohlásila Coco.

Zemřeli čtyři karikaturisté týdeníku

Mezi oběťmi útoku jsou dva policisté. Právník samotného týdeníku potvrdil, že zavražděni byli také čtyři autoři kontroverzních karikatur, konkrétně Cabu, Wolinski, Charb and Tignous. Právě Charb, jinak šéfredaktor satirického listu Stéphane Charbonnier, byl v roce 2013 kvůli zesměšňujícím kresbám Proroka Mohameda na seznamu nejhledanějších lidí organizace al-Káida.

Po útoku na pařížský týdeník různá média zpřísňují svou bezpečnost
Madridské sídlo španělské mediální skupiny Prisa, do níž patří například deník El País, bylo dnes z bezpečnostních důvodů na krátkou dobu evakuováno poté, co do něho dorazil podezřelý balíček. Stalo se to po dnešním útoku skupiny teroristů na pařížskou redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, při kterém zemřelo nejméně 12 lidí. Na možnou hrozbu se připravují i média v jiných zemích.
Mluvčí společnosti Prisa podle agentury Reuters odpoledne uvedla, že zaměstnanci se už mohli vrátit do práce.
V souvislosti s útokem na Charlie Hebdo zostřila bezpečnostní opatření dánská mediální skupina JP/Politikens Hus, jejíž deník Jyllands-Posten v roce 2005 otiskl karikatury proroka Mohameda. Vyplývá to z interního e-mailu, na který se odvolává agentura Reuters. Zveřejnění zesměšňujících kreseb vyvolalo vlnu protestů v muslimském světě.
Italský ministr vnitra na dnešek svolal schůzku protiteroristických odborníků, aby posoudili, zda Itálii také nehrozí nebezpečí útoku. Na „citlivých místech“ v Římě byla zpřísněna bezpečnostní opatření, týká se to hlavně redakcí médií, informovala agentura ANSA s odvoláním na bezpečnostní činitele.