Indické armádní letouny zaútočily na tábory ozbrojenců v Pákistánu. Vztahy se vyostřují

Indové po armádních útocích v Kašmíru oslavují

Indové po armádních útocích v Kašmíru oslavují Zdroj: Reuters

Indové po armádních útocích v Kašmíru oslavují
Indové po armádních útocích v Kašmíru oslavují
Indové po armádních útocích v Kašmíru oslavují
4
Fotogalerie

Indické vojenské letadlo vstoupilo do vzdušného prostoru nad pákistánskou částí Kašmíru. Oznámila to pákistánská armáda. Indická vláda k tomu podle Reuters uvedla, že její letouny provedly v Pákistánu úder na tábory ozbrojenců. Vztahy mezi Pákistánem a Indií, které se před dvěma týdny vyostřily po útoku v indické části Kašmíru, se nadále zhoršují a přibývají vzájemná odvetná opatření.

Pákistánská armáda uvedla, že indické letadlo, ke kterému vzlétly pákistánské stíhačky, ve spěchu odhodilo náklad a odletělo zpět do indického sektoru. Náklad, jehož povahu Pákistán neupřesnil, dopadl nedaleko města Balakot na severozápadě Pákistánu. „Nikdo nebyl zraněn, škody nejsou žádné,“ dodala armáda.

Indické ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že nemá žádné informace o tvrzení Pákistánu. Následně ale na twitteru ministr zemědělství napsal, že indické letectvo provedlo nálet na teroristické tábory v pákistánském sektoru.

Kašmír je rozdělený na pákistánskou a indickou zónu kontroly, ale na celé jeho území si dělá nárok jak Indie, tak Pákistán. Obě země přitom disponující jadernými zbraněmi. Kvůli tomuto himálajskému území svedly Indie a Pákistán dvě války. Indie dlouhodobě obviňuje Pákistán z podpory islámských ozbrojenců, kteří útočí na indické síly v Kašmíru. Při takovém útoku před dvěma týdny zahynulo nejméně 40 indických policistů.