Napětí v Kašmíru roste. Pákistánský premiér varoval Indii před odvetou za bombový útok

V Indii vyvolal sebevražedný atentát v Kašmíru vlnu demonstrací

V Indii vyvolal sebevražedný atentát v Kašmíru vlnu demonstrací Zdroj: Reuters

Pohřeb obětí bombového útoku v Kašmíru, nejhoršího za 30 let
V Indii vyvolal sebevražedný atentát v Kašmíru vlnu demonstrací
V Indii vyvolal sebevražedný atentát v Kašmíru vlnu demonstrací
Pohřeb obětí přestřelek mezi indickými bezpečnostními složkami a místními povstalci
Pohřeb obětí přestřelek mezi indickými bezpečnostními složkami a místními povstalci
14
Fotogalerie

Pákistánský premiér Imran Chán varoval Indii před útokem na Pákistán v odvetě za sebevražedný atentát v Kašmíru z minulého týdne, z něhož Dillí viní Islámábád. Pákistánská armáda by na jakýkoli útok náležitě odpověděla, uvedl Chán. Předseda pákistánské vlády zároveň zdůraznil, že jeho země nemá se sebevražedným atentátem, který v Kašmíru zabil 40 příslušníků indické polovojenské policie, nic společného. Šlo ne nejhorší útok v oblasti za tři dekády.

Chán prohlásil, že Pákistán je připraven spolupracovat s Indií při vyšetřování sebevražedného atentátu. K útoku, který spáchal místní kašmírský mladík, se přihlásilo islamistické hnutí Džajše Muhammad, jež bojuje proti indické nadvládě a má základnu v Pákistánu.

Pákistánský premiér vyjádřil naději, že po útoku převládne "zdravý rozum". Pokud ale Indie nějakým způsobem na Pákistán zaútočí, "Pákistán nebude jen uvažovat o odvetném úderu, ale ihned ho uskuteční", prohlásil Chán v dnešním televizním projevu.

Předseda pákistánské vlády těmito slovy reagoval na dřívější vyjádření indického premiéra Naréndry Módího, který uvedl, že dal vládním silám "naprostou svobodu", aby se s viníky vypořádaly. Módí ze zosnování útoku viní Pákistán, který podle něj vyzbrojuje kašmírské vzbouřence. Podle Islámábádu je ale toto Módího tvrzení pouze součástí politické kampaně před nadcházejícími parlamentními volbami v Indii.

"Pokud máte v souvislosti s útokem nějaké důkazní materiály, podělte se o ně s námi a my zakročíme. Jsme připraveni spolupracovat s Indií na vyšetřování," řekl pákistánský premiér.

Indie a Pákistán svedly dvě ze svých tří válek od vyhlášení nezávislosti v roce 1947 právě o region Kašmíru, který je mezi obě země rozdělen.

Indická část Kašmíru je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové. Povstalci tam proti indické vládě bojují od roku 1989 a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Konflikt už si vyžádal téměř 70 tisíc obětí.