Indie do roku 2040 ekonomicky překoná USA. Chudá ale bude stále, tvrdí studie

Nové Dillí, Indie

Nové Dillí, Indie Zdroj: Profimedia.cz

Indický premiér Modí
Indický premiér Modí
Nové Dillí, Indie
Dopravní špička v indickém Dillí
Nové Dillí, Indie
7
Fotogalerie

Indická ekonomika do roku 2040 překoná výkon ekonomiky Spojených států amerických. Ve své aktuální zprávě Svět v roce 2050 to předpovídá poradneská firma PwC. Indie by se tak stala druhou nejsilnější ekonomikou na světě hned po Číně.

Jak popisuje studie, populační boom v Indii je příčinou předpokládaného ekonomického růstu jen z části. Za budoucím ekonomickým růstem bude především růst kapitálových investic nebo lepší technologie.

PwC předpovídá, že až do roku 2050 bude hrubý domácí produkt Indie růst průměrným tempem 4,9 procenta, přičemž jen 0,7 uvedeného růstu bude způsobeno růstem počtu obyvatel. Indická ekonomika je v současné době třetí největší na světě. V rozpočtovém roce 2016 a 2017 roste tempem 7,1 procenta. 

Studie ovšem upozorňuje, že ačkoliv ekonomický výkon Indie překoná v příštích desetiletích Ameriku, rozhodně nepřekoná HDP USA v přepočtu na jednoho obyvatele. V roce 2050 by měl indický hrubý domací produkt na hlavu dosáhnout sotva třetiny toho amerického. Životní úroveň v Indii poroste jen velmi pomalu, i když optimismus do budoucna je na místě, dodádá PwC.

Ze sledovaných 32 nejvýkonnějších ekonomik světa bude Vietnam jedinou zemí, které zpráva předpovídá rychlejší růst než Indii. 

Vše o Indii čtěte zde.