Výroba iPhonů v Indii je na spadnutí, Apple vyjednává podmínky

Bez sluchátek, s reproduktorem navíc… Údajný uniklý koncept iPhonu 7.

Bez sluchátek, s reproduktorem navíc… Údajný uniklý koncept iPhonu 7. Zdroj: Mac Rumors

iPhone5 je větší, tenčí, lehčí a rychlejší než jeho předchůdci. A co je hlavní, taky chytřejší!
Apple maps při úvodním představení v červnu 2012 (archivní foto)
Apple
Apple
Apple Store
14
Fotogalerie

Nejhodnotnější značka světa a jeden z největších výrobců mobilních telefonů, americký technologický gigant Apple, se chystá přesunout část své výrobní kapacity do Indie. Pokud vše půjde podle plánu, mobilní telefony iPhone by z indických linek mohly sjíždět už v letošním roce. Vše se rozhodne během jednání, která se budou konat příští týden.

V současnosti jsou na tahu především indické úřady. Ty by se měly vyjádřit k širokým požadavkům, jejichž splnění má být podmínkou pro další kroky směrem k výrobě. Podle agentury Bloomberg Apple například žádá patnáctileté daňové prázdniny pro import dílů a zařízení potřebných k výrobě. Americká společnost rovněž požaduje odstranění povinnosti platit clo u nového i použitého zboží importovaného do Indie. Apple také požaduje vyjmutí z povinnosti placení cel na nerostné suroviny.

Své požadavky už dříve vyjádřila také Indie, která požadovala, aby 30 procent dílů k telefonům pocházelo právě z druhé nejlidnatější země. Výměnou za to měl Apple dostat práva k otevření oficiálních prodejních a servisních míst. Jasnější by však situace měla být 25. ledna, kdy dojde ke klíčovým jednáním. Zároveň se ale dá očekávat, že Apple nebude bezpodmínečně trvat na všech požadovaných bodech.

Dlouhá jednání mezi Applem a Indií probíhají i přesto, že se o samotnou výrobu telefonů nestará Apple. Svá zařízení nechává vyrábět u smluvních partnerů, kterým mají vyjednávané podmínky ulehčit vstup na indický trh. Tam by měla trochu překvapivě telefony vyrábět společnost Wistron Corporation místo obvyklého výrobce Hon Hai Precision Industry. Wistron ve svých ostatních továrnách vyrábí telefony například pro HTC, Blackberry nebo Motorolu. Podle výše poptávky je však možné, že se výroba v Indii rozšíří také do dalších produkčních závodů.

V současnosti je Indie nejrychleji rostoucím trhem s mobilními telefony poté, co došlo k nasycení poptávky amerických i čínských zákazníků. I přesto však v zemi patří Apple mezi méně výrazné hráče, především kvůli nedostupné ceně pro většinu místních obyvatel. Ti dávají přednost levným modelům Samsungu nebo indickým telefonům Micromax.

Pokud se Applu podaří indickou vládu přesvědčit, půjde o historický krok. „Indická vláda nikdy žádné firmě tolik neustupovala,“ řekl pro Bloomberg Anshul Gupta ze společnosti Gartner. Bude tak podle něj zajímavé, jak se k celé záležitosti postaví. Apple by totiž mohl stanovit podmínky i pro ostatní společnosti, které by chtěly na místní trhy vstoupit.

Indické lákání

Důvodem, proč Indie přistupuje na rozsáhlá jednání Applu, je také politika indického premiéra Nárendry Módího. Ten před dvěma a půl lety spustil program Make in India (Vyrábějte v Indii), která má nalákat mezinárodní společnosti, aby své produkty vyráběly právě v Indii. Součástí programu je například navýšení stropu pro přímé zahraniční investice. Ty nyní dosahují u firem ve zbrojařském sektoru 49 procent (dříve 26 procent) a v železniční infrastruktuře 100 procent (do té nebylo dříve možné investovat vůbec).

Celkem se Indie snaží zlepšit investiční prostředí ve 25 odvětvích, od automobilového průmyslu, přes biotechnologie až po turismus. Dosáhnout stoprocentního stropu jde nyní ve všech odvětví, kromě vesmírných technologií, médií a výše zmíněného zbrojařského průmyslu.

Snaha zintenzivnit průmyslovou výrobu v zemi se odrazila už také v odvětví produkce mobilních telefonů. Ve druhém čtvrtletí roku 2015 se v zemi vyrobila čtvrtina všech prodaných telefonů oproti údajům z roku 2014, kdy číslo nedosahovalo ani dvaceti procent.

Na snahy Indie reagovalo od začátku programu velké množství nadnárodních korporací, zřetelný byl zájem především v roce 2015. Indie tak o investicích debatovala například se Samsungem, Xiaomi, Lenovem nebo Boeingem. Jeho záměr je v zemi vyrábět letouny F/A-18 Super Hornet pro indické letectvo.