Indie otevírá svůj maloobchodní trh zahraničním supermarketům

Supermarket v indické Bombaji

Supermarket v indické Bombaji Zdroj: Profimedia

Indie otevře svůj rozsáhlý trh zahraničním maloobchodním řetězcům a cizím aerolinkám umožní kupovat podíly v indických leteckých společnostech. Dnes o tom rozhodla indická vláda, která doufá, tato opatření povzbudí ekonomický růst.

Změny umožní řetězcům, jakými jsou například Wal-Mart, Tesco nebo Carrefour, aby s místními partnery zakládaly firmy a držely v nich nadpoloviční podíl. Jednotlivé indické státy přitom budou moci stanovit, zda obchodní sítě mohou působit na jejich území.

Zahraničním leteckým společnostem zase reformy umožní koupit až 49 procent akcií v indických aeroliniích.

Řetězce měly dlouhodobě zájem proniknout na indický maloobchodní trh, který je v zemi s 1,2 miliardy obyvatel po zemědělství druhým největším odvětvím. Dle agentury Reuters se v něm ročně protočí 450 miliard dolarů. Vláda jim vyšla vstříc již loni, ale po protestech koaličních partnerů i opozice své rozhodnutí změnila. Především kvůli zhoršujícímu se ekonomickému výhledu však trh nyní otevírá znovu.

Indie: Největší byrokracie na světě

Krok Dillí přivítali ekonomové a zástupci průmyslu, odmítají jej však desítky tisíc malých indických obchodníků. Ti se obávají, že kvůli němu ztratí práci.