Indii zasáhla celonárodní stávka proti ekonomickým reformám

stávka v Indii

stávka v Indii Zdroj: ctk

Školy, obchody a vládní úřady dnes zůstaly uzavřené v několika indických státech, kde protestující zablokovali silnice a železniční dopravu v rámci jednodenní celonárodní stávky. (Foto ČTK)
Tu vyhlásila hlavní opoziční Indická lidová strana (BJP) spolu s několika menšími stranami z politické levice i pravice na protest proti rozsáhlým ekonomickým reformám, které minulý týden vyhlásila vláda, napsala agentura Reuters.  (Foto ČTK)
Mezi reformami, které vadí obyvatelům nejvíc, je plánované čtrnáctiprocentní zvýšení ceny nafty, která je zatím značně dotovaná. Protesty propukly i proti vládnímu rozhodnutí otevřít dveře zahraničním řetězcům supermarketů, aby v Indii investovaly.  (Foto ČTK)
Tato opatření jsou součástí balíku velkých ekonomických reforem, které mají podpořit prudce zpomalující ekonomiku. (Foto ČTK)
Na domácí scéně ale vyvolaly politickou bouři a největší spojenec premiéra Manmóhama Singha v úterý odstoupil z koalice, čímž zvýšil riziko předčasných voleb v zemi.  (Foto ČTK)
11
Fotogalerie
Školy, obchody a vládní úřady dnes zůstaly uzavřené v několika indických státech, kde protestující zablokovali silnice a železniční dopravu v rámci jednodenní celonárodní stávky. Tu vyhlásila hlavní opoziční Indická lidová strana (BJP) spolu s několika menšími stranami z politické levice i pravice na protest proti rozsáhlým ekonomickým reformám, které minulý týden vyhlásila vláda, napsala agentura Reuters.

Mezi reformami, které vadí obyvatelům nejvíc, je plánované čtrnáctiprocentní zvýšení ceny nafty, která je zatím značně dotovaná. Protesty propukly i proti vládnímu rozhodnutí otevřít dveře zahraničním řetězcům supermarketů, aby v Indii investovaly.

Tato opatření jsou součástí balíku velkých ekonomických reforem, které mají podpořit prudce zpomalující ekonomiku. Na domácí scéně ale vyvolaly politickou bouři a největší spojenec premiéra Manmóhama Singha v úterý odstoupil z koalice, čímž zvýšil riziko předčasných voleb v zemi.

Účast ve stávce se ale v jednotlivých regionech liší. Zatímco metropoli státu Karnátaka, město Béngalúru, které je hlavním indickým střediskem IT, stávka tvrdě zasáhla, ve finančním hlavním městě Indie Bombaji byly banky a úřady otevřené jako obvykle. V Dillí byly uzavřeny obchody v okrscích, kde má převahu BJP, ale provoz hlavní obchodní čtvrti stávka nepostihla.

Indie: Největší byrokracie na světě

Po celé zemi se ráno lidé na mnoha místech neměli jak dostat do práce, protože protestující zablokovali železniční koleje a obsadili některá autobusová depa. Stoupenci pravicové nacionalistické BJP také zablokovali některé silnice hořícími pneumatikami.