Inflace v eurozóně roste i nadále stejným tempem

Euro

Euro Zdroj: profimedia

Řecká centrální banka varovala, že v případě odchodu země z eurozóny by se příjmy Řeků propadly o více než polovinu a dramaticky by vzrostla nezaměstnanost i inflace.
2
Fotogalerie

Spotřebitelské ceny v eurozóně se v září meziročně zvýšily o 1,5 procenta, tedy stejným tempem jako v předchozím měsíci. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst meziroční míry inflace na 1,6 procenta.

Nejvýraznější zvýšení zaznamenaly v září ceny energie, které stouply o 3,9 procenta. Za nimi následovaly ceny potravin, alkoholu a tabáku, jejichž růst dosáhl 1,9 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby se inflace pohybovala těsně pod dvěma procenty. Banka se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů.

Analytici nicméně předpokládají, že ECB vzhledem k pokračujícímu hospodářskému oživení začne v příštích měsících stimulační opatření omezovat.