Inflace v Německu klesla v únoru do záporného pásma

Euro, bankovky

Euro, bankovky Zdroj: Pixabay.com

Míra inflace v Německu v únoru sestoupila do záporného pásma. Spotřebitelské ceny meziročně klesly o 0,2 procenta po růstu o 0,4 procenta v předešlém měsíci. Inflace se tak dostala na nejnižší úroveň za více než rok. Vyplývá to z předběžných údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie, které dnes zveřejnil německý statistický úřad.

Pokles cen tak byl v únoru nejhlubší od loňského ledna, kdy spotřebitelské ceny meziročně klesly o 0,4 procenta. Výsledek je i horší než očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že míra inflace zůstane beze změn. Podle neharmonizovaných údajů meziroční tempo růstu cen zpomalilo na 0,0 procenta po růstu o 0,5 procenta v lednu.

Do záporného pásma se podle dnešních dat nečekaně dostala také inflace ve Francii, která má po Německu druhou největší ekonomiku v eurozóně. Spotřebitelské ceny tam podle harmonizovaných údajů v únoru meziročně klesly o 0,1 procenta. Důvodem byl zejména pokles ceny energií.

Evropská centrální banka (ECB) se snaží zajistit, aby se meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně pohyboval těsně pod dvěma procenty. Evropský statistický úřad Eurostat zveřejní rychlý odhad únorové inflace v eurozóně a v celé Evropské unii v pondělí. Ekonomové odhadují, že inflace v eurozóně v únoru zpomalila na 0,0 procenta po růstu o 0,3 procenta v lednu.

Zdroj: ieconomics.com

Podle analytičky společnosti Capital Economics Jessicy Hindsové by ale konečný údaj vzhledem k nečekaně horší německé, francouzské a španělské inflaci mohl být horší. „Dnešní data celkově naznačují, že míra (inflace) v eurozóně bude v únoru záporná,“ uvedla podle agentury Reuters.

ECB bude o měnové politice znovu jednat 10. března. Podle agentury Reuters se všeobecně očekává, že ECB srazí depozitní sazbu o 0,10 procentního bodu na minus 0,4 procenta. Ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládají, že banka by také mohla rozšířit program nákupu cenných papírů o deset až 30 miliard eur měsíčně. Současný měsíční objem nákupů státních dluhopisů a dalších aktiv je 60 miliard eur.