Institut DIW snížil odhad německého růstu, na jaře čeká krátký pokles

Německo, průmysl - ilustrační

Německo, průmysl - ilustrační Zdroj: carat-deutschland.de

Přední německý ekonomický institut DIW snížil odhad růstu německé ekonomiky pro letošní rok. Hrubý domácí produkt se má zvýšit o 0,6 procenta, doposud DIW očekával růst kolem jednoho procenta. Institut současně varoval, že ekonomika by se na jaře mohla krátce propadnout do recese, kolem poloviny roku však opět oživí.

Za zhoršením výhledu stojí současné problémy v Evropské unii, které ohrožují německý vývoz. Pokud se podaří dluhovou krizi v eurozóně stabilizovat, mohla být v příštím roce ekonomika výrazně oživit a HDP stoupnout o 2,2 procenta, dodal DIW. Za loňský rok by měl růst německé ekonomiky činit necelá tři procenta.

Další německé instituty odhadují v letošním roce růst v rozmezí od 0,4 procenta po 0,8 procenta. Ve svém společném odhadu v říjnu loňského roku však předpovídaly, že se Německu podaří vyhnout recesi, pouze se přiblíží na okraj recese. Ta nastává v případě, že ekonomika mezičtvrtletně klesne dvě čtvrtletí za sebou. Vládní poradci pro letošní rok počítají s růstem německé ekonomiky o 0,9 procenta, napsala agentura AP.

Německá ekonomika, která je největší v Evropě, byla v posledních dvou letech motorem růstu celé eurozóny a vzhůru ji vedl zejména vývoz. Na německé ekonomice je závislá i řada českých firem.