Irácká armáda bojuje o Ramádí, začala čistit obytné čtvrti

Iráčtí vojáci v Ramádí

Iráčtí vojáci v Ramádí Zdroj: ctk/AP

Po dlouhých přípravách dnes irácká armáda zahájila ve městě Ramádí ofenzivu proti radikální organizaci Islámský stát (IS). Podle mluvčího irácké protiteroristické jednotky Sabáha Numáního už vojáci vstoupili do centra tohoto strategicky důležitého iráckého města.

Ramádí leží asi 100 kilometrů západně od Bagdádu a v rukou IS bylo od května. Dobytí Ramádí, které je střediskem provincie Anbár, bylo jedním z velkých vojenských úspěchů této organizace.

„Vstoupili jsme do centra Ramádí na několika frontách a začali jsme čistit obytné čtvrti. Naše jednotky postupují k vládnímu komplexu v centru a za podpory letectva se bojuje kolem něj,“ řekl podle agentury Reuters Numání. Irácká rozvědka odhaduje, že v centru Ramádí je 250 až 300 členů IS.

Deset tisíc vojáků

Irácká armáda v listopadu v okolí shromáždila 10 tisíc vojáků a Spojené státy daly k dispozici své poradce. Při nedávné návštěvě amerického ministra obrany Ashtona Cartera v Iráku se hovořilo také o poskytnutí útočných vrtulníků a dalších poradců, pokud o to Iráčané požádají.

Armáda v minulých týdnech vybojovala okrajové čtvrti Ramádí a obklíčila je ze tří stran ve snaze přerušit zásobovací trasy IS. Civilisté byli už začátkem prosince vyzváni, aby z centra odešli. Vytlačení bojovníků IS z Ramádí je označováno za předpoklad úspěšného boje o severoirácký Mosul, který příslušníci IS loni získali bez boje.