Irácká armáda chystá ofenzivu proti islamistům ve městě Fallúdža

Fallúdža, Irák (ilustrační foto)

Fallúdža, Irák (ilustrační foto) Zdroj: LCPL Joel A. Chaverri, USMC via Wikimedia

Irácká armáda potvrdila, že se připravuje na ofenzivu proti obléhanému městu Fallúdža a vyzvala tamní obyvatelstvo, aby tuto baštu radikálů z hnutí Islámský stát (IS) opustilo. Fallúdža byla prvním iráckým městem, které IS dobyl v lednu 2014, půl roku před tím, než během drtivého postupu ovládl rozsáhlé oblasti v severním Iráku a sousední Sýrii.

Armáda v televizním prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters, žádá „obyvatele, kteří jsou stále ještě ve Fallúdži, aby byli připraveni město opustit po zajištěných cestách, které budou oznámeny později“. Ti, kteří nebudou moci město opustit, mají vyvěsit bílou vlajku. Přesnější termín útoku v prohlášení nebyl uveden.

Člen rady provincie Anbár, kde Fallúdža leží, Fálih Isáví uvedl, že pro civilisty budou otevřené tři koridory, do táborů na západě, jihozápadě a jihovýchodě města. Podle některých zpráv již obyvatelé začali prchat. Podle Isávího ve Fallúdži zůstává více než 75 tisíc civilistů. Podle odhadů americké armády je jich zde 60 až 90 tisíc.

Fallúdža leží na řece Eufratu 50 kilometrů západně od Bagdádu. Před válkou v ní žilo kolem 300 tisíc obyvatel. Nyní je město obklíčeno iráckými vládními silami a bojovníky koalice šíitských polovojenských skupin Hašíd Šábí. Organizace spojených národů a mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) minulý měsíc varovaly, že Fallúdža kvůli obklíčení vládními silami čelí akutnímu nedostatku potravin a léků. Pomoc se do města nedostala od prosince, kdy irácká armáda převzala pod kontrolu blízké Ramádí, hlavní město provincie Anbár.

Fallúdža nazývaná „městem minaretů a matkou mešit“ byla těžce poškozena při dvou ofenzivách amerických sil proti povstalcům z hnutí Al-Káida v roce 2004.