Irácká armáda dobyla okolí Ramádí, zpřístupnila silnici do Bagdádu

Irácká armáda v Ramádí

Irácká armáda v Ramádí Zdroj: ctk/AP

Irácká armáda získala pod kontrolu další území dosud ovládané islamisty v okolí již dobytého města Ramádí. Mohla tak být znovuotevřena silnice spojující toto město s iráckou metropolí, uvedla agentura AFP. Iráčané oznámili osvobození Ramádí od ozbrojenců na konci prosince, ještě další měsíc ale pokračovaly boje s radikály na východním předměstí Ramádí, které je správním střediskem rozlehlé provincie Anbár.

Iráckým jednotkám „se podařilo osvobodit oblasti východně od Ramádí“, uvedlo v prohlášení irácké velení. Vojákům se tak povedlo „zpřístupnit silnici mezi Ramádím a Bagdádem, která prochází městem Chálidíja“.

Armáda se snažila dobýt Ramádí několik týdnů. Toto převážně sunnitské město, které leží 90 kilometrů západně od Bagdádu, padlo do rukou islamistů loni v květnu.

Radikálové z hnutí Islámský stát (IS) mají stále pod kontrolou město Fallúdža východně od Ramádí a dvoumilionový Mosul, který obsadili již v červnu 2014. Na dobytí tohoto města na severu země se nyní irácká armáda připravuje a na svou základnu nedaleko Mosulu již vyslala posily.

Správa iráckého Kurdistánu ale už několik měsíců upozorňuje na velké finanční potíže. Masrúr Barzání, který stojí v čele regionální bezpečnostní rady, dnes požádal o mezinárodní pomoc při financování války proti IS. Řekl, že je „zázrak“, že neplacení kurdští bojovníci jsou stále na svých postech na frontě.

Správa autonomních kurdských provincií má dlouhodobý konflikt s Bagdádem kvůli nezaplaceným příjmům z ropy, další problémy vyvolávají nízké ceny ropy a celkový hospodářský úpadek. Kurdské řady nejsou schopny dále platit pešmergům - kurdským bojovníkům, kteří se osvědčili v boji proti IS.

Iráčtí Kurdové požívají autonomii v provinciích Dahúk, Irbíl a Sulajmáníja, které leží na severovýchodě Iráku. Od roku 2014 pak také v nově vytvořené provincii Halabdža, která má jenom asi 100.000 obyvatel, celý Kurdistán podle odhadů kolem pěti milionů. V rámci bojů proti IS Kurdové ubránili také provincii Kirkúk, na niž si dělají historický nárok, a ovládají také části území v provinciích Ninive a Dijála.