Irácká armáda útočí proti Islámskému státu, chystá se na Mosul

Irácká armáda v Ramádí

Irácká armáda v Ramádí Zdroj: ctk/AP

Irácké jednotky dnes s podporou polovojenských sil a letectva zahájily nový útok proti radikálnímu Islámskému státu (IS) zhruba sto kilometrů severně od metropole Bagdádu. Islamisté v posledních dnech podnikli v okolí města i přímo v jeho srdci sérii sebevražedných pumových atentátů, které si vyžádaly dohromady přes 120 mrtvých.

Podle armádního velení vedou vojenské oddíly ofenzivu severovýchodně od města Sámarra s cílem přerušit zásobovací trasu IS a zpevnit sevření severoiráckého města Mosul, které je stále v držení islamistů. Účelem operace je kromě přerušení spojení radikálů mezi třemi provinciemi také vytvoření předpolí pro budoucí dobytí Mosulu a provincie Anbár.

Irácké armádě se navzdory vzdušné a logistické podpoře USA a arabských zemí v boji proti IS v terénu příliš nedaří. Poslední útok na Bagdád ukázal její slabou obranyschopnost, přestože má letos ambici dobýt druhé největší irácké město Mosul.

Někteří polní velitelé právě v tomto ohledu kritizují velení, že se soustřeďuje na přípravy k dobytí tohoto města na severu země, přestože armáda ještě nestihla vytlačit islamisty z centrální části státu.

Místo ofenzivy irácké armády