Irácké jednotky se probojovaly do centra Fallúdži, obsadily vládní úřad

Irácká armáda ve městě Fallúdža

Irácká armáda ve městě Fallúdža Zdroj: ctk/AP

Irácká armáda ve městě Fallúdža
Irácká armáda ve městě Fallúdža
Irácká armáda ve městě Fallúdža
3
Fotogalerie
Irácká armáda dnes vstoupila do centra města Fallúdža, o které od května bojuje s radikály z Islámského státu (IS). Podle irácké státní televize vojáci jsou v budově vládního úřadu, nad kterou vlaje irácká vlajka. Boje ve městě ale pokračují, přesto premiér Hajdar Abádí informoval, že již brzy vyhlásí vítězství v boji o Fallúdžu.

Velitelé, kteří ofenzivu vedou, oznámili, že po několika dnech bojů se členům elitní protiteroristické jednotky a dalších oddílů podařilo postoupit do centra města. Předtím armáda Fallúdžu obklíčila a obsadila její předměstí. Policie na jednu z vládních budov vyvěsila iráckou vlajku.

Velitel Hajdar Ubajdí ze speciální jednotky agentuře AP řekl, že nyní se vojáci snaží obsadit nemocnici a zatím ji obklíčili. Podle informací dodaných tajnou službou si IS zřídil ve třetím patře nemocnice hlavní stan. Vojáci zatím nevědí, kde jsou pacienti a zda v budově vůbec nějací zůstali. Velení protiteroristických sborů očekává, že obrana nemocnice padne v řádu hodin.

Úřady odhadují, že ve Fallúdži je kolem 50 tisíc civilistů. Do centra vojáci postoupili kolem páté hodiny SELČ po intenzivní bitvě s IS. Armádu podporuje ze vzduchu mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

Ubajdí řekl, že armáda je v centru města poprvé od roku 2014, kdy IS Fallúdžu obsadil. Podle něj se obrana IS „zhroutila“. Většina bojovníků této skupiny uprchla, když armáda vjela do čtvrti Nazzál poblíž vládních budov. Tam měl dosud IS velitelství a sklad zbraní. Podle Ubajdího v této čtvrti už civilisté nejsou.

Vojáci teď odklízejí nálože z ulic v okolí vládního komplexu, v němž jsou kanceláře místní správy a policejní stanice. Členové IS se podle vojáků ukrývají v okolních budovách, které je třeba prohledat.

Do bojů o Fallúdžu jsou zapojeny také šíitské milice a policie. Její velitel Ráid Šakír Džavdat řekl, že dnešní postup armády je důležitým mezníkem ve fallúdžské operaci. „Osvobození hlavního vládního komplexu znamená obnovu státní kontroly“ nad městem, řekl.

Ovládnutí Fallúdže podle analytiků bude tvrdou ránou pro Islámský stát, neboť ohrozí morálku jeho bojovníků i rekrutování nových sil. Zároveň se uleví Bagdádu, který je od města vzdálen asi 50 kilometrů. Pro iráckou vládu je osvobození města důležitou zkouškou, která může ukázat fungující spolupráci šíitů i sunnitů, a tím i návrat k jednotě země.

Fallúdžu IS ji obsadil v roce 2014. Při současné ofenzivě, která trvá téměř měsíc, z města uprchly tisíce civilistů, v minulých dnech začal IS civilisty z města pouštět, což vyvolalo problémy v táborech zřízených pro ně v okolí města. Jen ve čtvrtek podle fallúdžského starosty uprchlo na 6000 rodin. „Máme problémy postarat se o tak velké množství lidí,“ řekl.

OSN ve čtvrtek konstatovala, že z Fallúdži už uprchlo 68 tisíc lidí. Před zahájením ofenzivy se odhadovalo, že je jich tam 90 tisíc, tedy zhruba třetina ve srovnání s rokem 2010. Mluvčí iráckého ministerstva obrany řekl, že to, že IS změnil taktiku a nechává civilisty odejít, znamená, že skupina ztratila nad Fallúdžou kontrolu.