Irácké jednotky se snaží obklíčit Tikrít, postup je ale pomalý

voják irácké armády střílí z okopu

voják irácké armády střílí z okopu Zdroj: ctk

Irácké jednotky podporované šíitskými milicemi se už třetí den pokoušejí obklíčit Tikrít, ofenziva proti městu ovládanému radikály z Islámského státu (IS) ale postupuje jen velice pomalu. Informovala o tom irácká média. Podle zpravodajského serveru Al-Sumaríja se armádě podařilo získat kontrolu nad ropným polem východně od Tikrítu, kvůli prudkým bojům a nástražným zařízením podél cest ale jednotky hlouběji do města zatím nepronikly.

Podle nejmenovaného představitele irácké armády, kterého citovala agentura AFP, operace pokračuje podle plánu. „Naše síly postupují pomalu a metodicky,“ řekl. Vládním jednotkám a milicím, které postupují z jihu, severu a východu, se zatím podařilo ovládnout několik vesnic na východ od Tikrítu a nově kontrolují i klíčovou zásobovací komunikaci, která spojuje město se sousední provincií Dijála.

Bagdád na operaci v Tikrítu, který je střediskem provincie Saláhaddín a leží asi 130 kilometrů severně od metropole, shromáždil 30 tisíc vojáků a milicionářů, které údajně podporuje letectvo a dělostřelectvo. Tikrít leží na spojnici mezi Bagdádem a severoiráckým Mosulem, k jehož dobytí se armáda chystá na jaře.

Podle jednoho z iráckých velitelů se IS v Tikrítu uchýlil k taktice náloží a odstřelovačů a využívá jako lidské štíty civilisty, kteří nestačili uprchnout.