Irácké jednotky slaví úspěch, obsadily státní televizi v Mosulu

Boje o Mosul

Boje o Mosul Zdroj: reuters

Irácká armáda u Mosulu
jak vypadá situace kolem Mosulu
jak vypadá situace kolem Mosulu
jak vypadá situace kolem Mosulu, tunely Islámského státu
jak vypadá situace kolem Mosulu, charitativní organizace nabízí místním jídlo
20
Fotogalerie

Irácké speciální jednotky vstoupily do budovy státní televize na východním předměstí Mosulu, uvedl irácký generál.

Od začátku ofenzivy před více než dvěma týdny tak získaly první důležitou budovu ve městě, které drží v rukou ozbrojenci z hnutí Islámský stát, poznamenala agentura Reuters.

Podle generála Sámího Aridího se nedaleko televizní budovy rozhořely tvrdé boje. Jeho jednotky se prý snaží postupovat dále k centrální části města.

Iráčtí vojáci vstoupili na východní předměstí Mosulu dnes ráno a vůbec poprvé se tak dostali přímo do města, ze kterého je radikálové vyhnali v roce 2014.

Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. Ze vzduchu je podporují letouny koalice v čele se Spojenými státy.

Na situaci kolem Mosulu se podívejte ve fotogalerii:

Na 15 tisíc šíitských bojovníků se do bitvy o Mosul zapojilo v sobotu, k městu postupují od západu. Očekává se, že bitva bude trvat týdny, možná měsíce.

Spojené státy odhadují, že Mosul, ve kterém žije 1,5 milionu obyvatel, bude bránit 3 tisíc až 5 tisíc bojovníků Islámského státu, kteří jsou uvnitř města, a dalších 2500 v jeho okolí. Odhaduje se, že asi 1000 z těchto bojovníků jsou cizinci.