Z iráckého Mosulu uprchlo před boji 900 lidí, zamířili do Sýrie

Boje o Mosul

Boje o Mosul Zdroj: reuters

Boje o Mosul
Boje o Mosul
Boje o Mosul
Boje o Mosul - američtí vojáci
Boje o Mosul - američtí vojáci
9
Fotogalerie

Z iráckého města Mosul, které se armáda snaží osvobodit od islamistů, již uprchlo na 900 lidí. Informoval o tom Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) s tím, že uprchlíci překročili hranice do sousední Sýrie. Jde o první velkou skupinu civilistů utíkajících z města od pondělí, kdy irácká armáda zahájila svou ofenzivu proti bojovníkům z Islámského státu (IS).

V Mosulu podle všeho nyní žije asi 1,5 milionu lidí a operuje tam 5000 až 6000 islamistických radikálů. Na tiskové konferenci v Irbílu to řekl velitel iráckých speciálních jednotek Tálib Šaghatí.

Přes 900 lidí, kteří z města uprchli, je teď podle mluvčí UNHCR v uprchlickém táboře v Sýrii. Tábor se nejspíš stane jejich dočasným útočištěm do doby, než se budou moci vrátit na nějaké bezpečné místo v Iráku.

Útěk tak velkého množství lidí naznačuje, že islamisté nedokážou všem zabránit, aby z města odešli. Zároveň ale vyvstává otázka, zda se někteří z bojovníků nebudou snažit uprchnout z oblasti stejným způsobem jako tito civilisté, poznamenala stanice BBC.

Podle organizace Save the Children dorazilo za posledních deset dní do tábora na severovýchodě Sýrie asi 5000 Iráčanů, kteří opustili své domovy kvůli bojům v oblasti Mosulu. Dalších 1000 jich čeká na hranicích. Tábor není podle organizace na příchod tolika lidí vybavený a je znečištěn odpadky a výkaly. Pro více než 9000 lidí tam funguje pouze 16 latrín.

Irácké a kurdské úřady začaly východně od Mosulu budovat uprchlický tábor s asi 5000 stany, kam se mohou uchýlit lidé prchající před boji v oblasti. Projektový manažer Prezzo Mikael uvedl, že tábor už je skoro hotový, je v něm tekoucí voda, elektřina i dostatek potravin.

Kerem Kinik z turecké pobočky Červeného půlměsíce se domnívá, že kvůli bojům v Mosulu by mohlo z oblasti uprchnout 100 tisíc až 400 tisíc lidí, kteří zamíří do Sýrie. Varoval, že již nyní přišly v Iráku o střechu nad hlavou přes tři miliony lidí a s novým náporem uprchlíků bude pro tamní úřady těžké se vypořádat. Turecký Červený půlměsíc podle něj spolupracuje s iráckými kolegy na zajištění humanitární pomoci prchajícím Iráčanům.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Jeff Davis v úterý varoval, že samozvaný Islámský stát se může snažit využít civilisty jako lidské štíty. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se dokonce obává, že by islamisté mohli v boji použít chemické zbraně.

Druhé největší irácké město Mosul, kde žijí převážně sunnité, obsadili radikálové z IS bez boje už v roce 2014.