Komisař EU pro bezpečnost: Po dobytí Mosulu se do Evropy mohou vracet bojovníci IS

zničená vozidla v Mosulu na severu Iráku; právě z Mosulu pochází ukořistěné bohatství, které ISIL katapultovalo do pozice nejbohatší teroristické skupiny na světě

zničená vozidla v Mosulu na severu Iráku; právě z Mosulu pochází ukořistěné bohatství, které ISIL katapultovalo do pozice nejbohatší teroristické skupiny na světě Zdroj: ctk

Uprchlíci z Mosulu zamířili na sever země ovládaný Kurdy
Přehlídka povstalců po dobytí města Mosul (11. června 2014)
Odklízení odpadu po bojích v Mosulu (12. června 2014)
Přehlídka povstalců po dobytí města Mosul (11. června 2014)
Přehradu v Mosulu hlídají i kurdské jednotky Pešmerga
9
Fotogalerie

Dobytí Mosulu, který zatím ovládá Islámský stát, iráckými vládními jednotkami a jejich spojenci by mohlo vést k návratu bojovníků IS do Evropy. V rozhovoru s německým deníkem Die Welt to řekl komisař EU pro bezpečnost Julian King. Masový návrat členů teroristické organizace sice nečeká, Evropa se ale musí dobře připravit.

Irácké vládní jednotky podporované Kurdy i zahraničními spojenci zahájily v pondělí ofenzívu, která má za cíl Mosul znovudobýt. Počítá se s tím, že operace potrvá několik týdnů. OSN předem upozornila, že v prvních dnech bojů se z Mosulu vydá možná až 200 tisíc uprchlíků.

"Znovudobytí severoirácké bašty IS Mosulu může vést k tomu, že se do Evropy vrátí bojovníci IS připraveni k násilným činům. Je to velmi vážná hrozba, na kterou musíme být připraveni," uvedl King.

"V tuto chvíli se v oblasti bojů nachází asi 2500 bojovníků IS ze zemí Evropské unie," poznamenal také. Zároveň uvedl, že podobné příklady z minulosti - jako třeba Afghánistánu - ukazují, že se zpátky nakonec vrací jen část bojovníků. Někteří padnou v boji, další si hledají jiná bojiště. I malý počet navrátilců může ale podle Kinga představovat vážné nebezpečí.

Pešmergové budou zatím u Mosulu jen držet pozice, řekl velitel

Kurdské síly, které se účastí ofenzivy proti Islámskému státu (IS) v severoiráckém městě Mosul, dnes oznámily, že po pondělním dobytí několika vesnic východně od města nebudou zatím usilovat o další postup. Informovala o tom dnes agentura AP. Jeden z velitelů takzvaných pešmergů AP řekl, že jeho jednotky dosáhly svého cíle a nyní budou jen "držet své pozice".

Bitva o druhé největší irácké město a poslední velkou baštu IS začala v pondělí a počítá se s tím, že potrvá několik týdnů. Do bojů se zapojí desítky tisíc iráckých vojáků a příslušníků spojeneckých milicí.

Fronta se nyní nachází asi 20 kilometrů jižně od Mosulu, napsal z místa zpravodaj BBC. Boje podle něj pokračovaly i v noci na dnešek, kdy radikálové útočili na tanky irácké armády.