Irácké ministerstvo nevědělo o chystané osvobozovací operaci

zničená rafinerie Beiji po zásahu osvobozovacího týmu

zničená rafinerie Beiji po zásahu osvobozovacího týmu Zdroj: ctk

Irácké ministerstvo obrany předem nevědělo o operaci, při níž Američané a Kurové v noci na čtvrtek osvobodili na severu Iráku 69 rukojmích. Podle mluvčího ministerstva se úřad o zásahu dověděl až z médií.

Americké a kurdské speciální jednotky osvobodily 69 rukojmích, které zadržovali v provincii Kirkúk členové Islámského státu (IS). Jeden Američan byl při akci zraněn a později zemřel. Je první americkou obětí bojů proti IS v Iráku. Při zásahu podle amerického ministerstva obrany zahynulo také několik členů IS a pět jiných bylo zajato. Pentagon oznámil, že operace byla pečlivě naplánována a zahájena byla ve chvíli, kdy bylo jasné, že rukojmím hrozí povraždění.

„My jsme o tom slyšeli v médiích, nevěděli jsme o tom,“ řekl mluvčí iráckého ministerstva obrany generál Tahsín Ibráhím Sádik. „Byli tam jen pešmergové (kurdští milicionáři) a Američané, ministerstvo obrany o tom nemělo potuchy,“ sdělil. Mezi osvobozenými bylo podle čtvrtečních zpráv 20 členů iráckých bezpečnostních sil a zbylí byli místní občané a bojovníci IS, které skupina obvinila ze špionáže. IS se prý chystal zajatce zabít a pohřbít ve čtyřech hromadných hrobech.

My jsme o tom slyšeli v médiích, nevěděli jsme o tom

Více se prý má irácká vláda dovědět na dnešní schůzce se zástupci koalice, která bojuje proti IS v Iráku a jíž velí USA. IS zadržuje rukojmí na několika místech v Iráku a ani z vysvětlení Pentagonu zatím není jasné, proč se právě v případě skupiny v Kirkúku rozhodli Američané nasadit svoje komando. Mluvčí americké Ústřední zpravodajské služby odmítl v rozhovoru s Reuters potvrdit spekulaci, že mezi rukojmími byly osoby napojené na americkou vládu.

Radikálové z IS obsadili severní části Iráku loni a vyhlásili na nich stejně jako na severu Sýrie chalífát. USA vedou koalici, jejíž letadla útočí proti IS od loňského podzimu. Operací se neúčastní žádné americké pozemní jednotky, v Iráku jsou pouze armádní cvičitelé a experti a také specialisté. Kurdské milice se zasloužily o zastavení postupu IS dále na jih. Pomáhají irácké armádě, po jejímž boku bojují také šíitské milice.