Iráčtí Kurdové obešli vládu a vyvezli první ropu do zahraničí, Bagdád protestuje

Ropná pole (ilustrační foto)

Ropná pole (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Nick Taylor via Flickr

Irácký Kurdistán uskutečnil první dodávku ropy na mezinárodní trhy. Iráčtí Kurdové tak přes turecké území podle agentury AP obešli iráckou centrální vládu, která tvrdí, že má jako jediná právo obchodovat s přírodními zdroji země. Bagdád protestuje a podal kvůli prodeji žádost o arbitráž proti Turecku k Mezinárodní obchodní komoře v Paříži.

Kurdové mají v Iráku autonomii, tedy vlastní vládu i parlament. Žijí na území s velkými zásobami ropy a přes odpor Bagdádu na její prodej sami uzavřely vlastní kontrakty. Bagdád trvá na tom, že více než 50 kurdských kontraktů se západními společnostmi je nelegální.

Kurdské ministerstvo přírodních zdrojů uvedlo, že ve čtvrtek v noci byl v tureckém přístavním městě Ceyhan naložen více než milion barelů ropy, která pak zamířila do Evropy. Kupce Kurdové nezveřejnili. Podle úřadu jde o první prodej ropy vyvezené nově vybudovaným ropovodem v kurdské oblasti. Kurdská vláda také uvedla, že příjmy z prodeje uloží na účet u turecké státem provozované banky Halkbank.

Irák má čtvrté největší zásoby ropy na světě a příjmy z ropy tvoří skoro 95 procent jeho příjmů. Irácké ministerstvo pro ropu dnes podle agentury Reuters uvedlo, že kvůli kurdskému prodeji podalo žádost o arbitráž proti Turecku a tureckým státem vlastněnému provozovateli ropovodů BOTAS k Mezinárodní obchodní komoře. Přepravu, uskladnění a tranzit suroviny kurdskou vládou Bagdád považuje za „neoprávněné“ a chce je zastavit.

Zahraniční tisk: Irák se rozpadl, v Anbaru vládne ISIL