Iráčtí militanti těží z krize v Sýrii

Sraz. Kmenoví bojovníci se sešli před odjezdem do Fallúdže, kde je čekal boj s radikály z ISIL

Sraz. Kmenoví bojovníci se sešli před odjezdem do Fallúdže, kde je čekal boj s radikály z ISIL Zdroj: Reuters

Občanská válka v Sýrii má stále vážnější dopad na stabilitu Iráku. Teroristé napojení na Al-Káidu, kteří v současnosti ovládají město Fallúdža a část Ramádí, patrně dostávají moderní zbraně ze sousední země. Mocenské vakuum v Sýrii navíc militantům pomohlo posílit pozice na hranicích států.

Odnož Al-Káidy, Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), se už delší dobu snaží v irácké jihozápadní provincii Anbár vyhlásit sunnitský stát sahající do Sýrie s přísnými pravidly. Koncem roku se napětí v oblasti vyhrotilo a vzbouřencům se podařilo dosáhnout územních zisků.

Vztahy mezi syrskými radikály a iráckými militanty nejsou přitom zcela jasné. Bagdád každopádně tvrdí, že přívrženci Al-Káidy využili syrského konfliktu, pronikají do Iráku a podněcují tam nejhorší násilnosti za poslední roky. Na hranici, kam nesáhá moc ani z Bagdádu, ani z Damašku, prý mají své bašty. „Novou munici a rakety, které se ze Saúdské Arábie dostaly do Sýrie, se jim podařilo v poměrně velkém množství propašovat k boji proti Iráčanům,“ řekl BBC poradce premiéra Núrího Málikího.

Sunnitská menšina v Iráku jako oběť šikany

Postavení sunnitské menšiny v Iráku je složité. Její příslušníci tvrdí, že jsou nespravedlivě oběťmi vládní šikany a protiteroristických opatření. Mnozí si stěžují i na korupci, kvůli níž prý nemají přístup k základním službám, jako jsou dodávky vody a elektřiny.

Málikí vyzval obyvatele Fallúdže, aby pomohli vytlačit teroristy z města a vyhnuli se tak armádní ofenzivě. Kmenoví vůdci ale často nevědí, ke komu se přiklonit. Někteří nechtějí tříštit sunnitskou jednotu, další mají zřejmě obavy ze msty militantů. Vláda jim na rozhodnutí patrně nechá několik dní.

Írán ve snaze posílit svůj vliv v regionu nabídl Bagdádu vojenské vybavení a konzultace při operacích proti teroristům. Vojsko vyslat nehodlá.