Irák uzavřel dohodu s MMF, přinese mu až 130 miliard

Dolar, ilustrační foto

Dolar, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Irák sjednal se zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF) smlouvu o záložním úvěru na 5,4 miliardy dolarů (130 miliard korun). Dohoda může zemi během příštích tří let přinést mezinárodní finanční pomoc v objemu až 15 miliard dolarů.

Půjčka bude nést roční úrok 1,5 procenta, sdělili iráčtí činitelé po týdenním jednání v jordánské metropoli Ammánu. Dobu trvání úvěrové dohody podle agentury Reuters neupřesnili.

Smlouvu musí ještě schválit výkonná rada MMF, která zasedá v červnu. Bagdád pak bude moci žádat ostatní mezinárodní finanční organizace a bohaté dárcovské země o další půjčky a bude moci také vydat dluhopisy na mezinárodních trzích.

Čerpání úvěru od MMF bude podmíněno snižováním rozpočtového deficitu Iráku a dalšími nespecifikovanými opatřeními. Irák, který je takřka výlučně závislý na příjmech z prodeje ropy, ale vzhledem k poklesu světových cen této suroviny čeká letos naopak zvýšení schodku.

Irácká ekonomika se propadá

Podle šéfa irácké mise Christiana Josze bude muset Irák postupně snižovat rozpočtové deficity tak, aby země byla schopna stabilizovat dluh do roku 2020 na 75 procent hrubého domácího produktu (HDP). Dluh Iráku loni dosáhl 64 procent a letos má vzrůst na 77 procent HDP.

Prudký pokles cen ropy spolu s válkou s organizací Islámský stát (IS) vedl loni k poklesu irácké ekonomiky o 2,1 procenta a k výraznému zhoršení platební bilance. Devizové rezervy Iráku se za poslední rok snížily o 13 miliard na 54 miliard dolarů.