Írán hrozí zablokováním až 17 procent světové produkce ropy

Pokud budou na Írán uvaleny další mezinárodní sankce, země by mohla zadržet svův vývoz ropy nebo i zablokovat Hormúzský průliv. Uvedl to dnes podle státní agentury IRNA první viceprezident Mohammad Rezá Rahímí. Průliv je branou do Perského zálivu a na své cestě do světa ho využívá 17 procent světové produkce ropy.

„Pokud (Západ) prosadí sankce na vývoz íránské ropy, pak Hormúzským průlivem neproteče ani kapka ropy,“ citovala IRNA Rahímího. Zpráva se již promítla do cen ropy na burze. Severomořská ropa Brent posílila o 36 centů na 108,32 dolaru za barel. Mírně stoupla i cena ropy WTI.

Jestliže Írán zastaví jen své vlastní dodávky ropy, jsou členské země ropného kartelu OPEC v čele s Saúdksou Arábii podle zdrojů agentury Reuters připraveny tento výpadek nahradit. Delegáti členských států organizace dodávají, že Írán zablokováním úžiny poškodí i sám sebe.

Další sankce proti Íránu zvažují USA a některé evropské země. Podle listopadové zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) totiž Teherán pravděpodobně pracoval na vývoji atomové bomby a je možné, že práce stále pokračují.

Írán tato obvinění odmítá a tvrdí, že jadernou energii chce využívat pouze k mírovým účelům. Představitelé země nedávno varovali, že na jakýkoli útok zareagují poškozením zájmů USA a Izraele v Perském zálivu. Řada analytiků se domnívá, že jednou z forem odplaty by mohlo být právě uzavření Hormúzského průlivu.

Na bezpečnost v úžině, která je široká jen necelých 60 kilometrů, nyní dohlížejí válečné lodě Spojených států. Koridor určený pro lodní dopravu je ale široký jen 6,4 kilometru a proudí jím většina ropné produkce Iráku, Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu a samotného Íránu. Dopravní tepnu využívá také Katar pro téměř veškerý vývoz svého zemního plynu. Saúdská Arábie je schopna část své ropy exportovat i přes přístavy v Rudém moři.

Skrze průliv bylo v roce 2009 podle amerických úřadů dopraveno 33 procent ropy transportované po vodě. Na celosvětovém obchodu s ropou se ta proplouvající Hormúzským průlivem podílela 17 procenty. Japonsko dováží tři čtvrtiny ropy z Perského zálivu, Čína přibližně polovinu.