Írán prý má v evropských bankách stále uloženy miliardy eur

Írán má navzdory sankcím uvaleným Evropskou unií na účtech evropských bank stále uloženy peníze v hodnotě miliard eur. Podle zpravodajské televize Al-Arabíja to tvrdí ekonomický poradce EU Mehrdad Emadi.

Emadi tak reagoval na tvrzení představitelů íránské centrální banky, že Teherán všechny své peníze z evropských bank stáhl poté, co EU na Írán uvalila nové sankce kvůli jeho jadernému programu. Ty zahrnují kromě embarga na dovoz íránské ropy i zmrazení účtů íránské centrální banky v eurech.

„Přestože teď nemohu uvést přesnou sumu, mohu říct, že Írán má v evropských bankách stále více než několik miliard eur,“ řekl Emadi.

Konkrétně má Írán peníze na účtech v Německu, Itálii, na Maltě, ve Španělsku, v Řecku a ve Švýcarsku. I švýcarští představitelé přitom podle Emadiho slíbili, že se připojí k jakýmkoli sankcím, které schválí EU, ačkoli Švýcarsko není členem unie.

Írán tvrdí, že od roku 2008 postupně stáhl všechna svá aktiva z evropských bank a vyměnil je za zlato, nebo je převedl do asijských bank. Například podle informací uniklých ze serveru WikiLeaks se však Írán několikrát pokusil investovat miliardy dolarů do maltského bankovního systému.