Írán se dohodl s Ruskem na rozšíření jaderné elektárny

Iránská elektrárna v Búšéhru

Iránská elektrárna v Búšéhru Zdroj: ctk

Rusko a Írán dnes podepsaly dohodu o výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v elektrárně v íránském Búšehru. Západ se obává, že tamní reaktor by zemi mohl posloužit jako zástěrka k případnému vývoji jaderné zbraně. Írán ale veškeré úsilí v tomto smyslu popírá.

Šestice velmocí včetně Ruska od loňského roku jedná s Íránem o dohodě, která by omezila jeho kontroverzní jaderný program a potenciálně zrušila mezinárodní sankce namířené proti této asijské zemi. Ke konečné dohodě by se mělo dospět 24. listopadu.

Kontrakt podepsala společnost Atomenergoprojekt, což je dceřiná společnost ruského Atomstrojexportu, který postavil elektrárnu v Búšehru. Za íránskou stranu smlouvu podepsala íránská společnost Nuclear Power Production and Development Company of Iran (NPPD), uvedla ruská média.

Spolupráce má pokračovat

Kromě dvou reaktorů určených pro Búšehr by na dalších místech v Íránu mohly vzniknout ještě další čtyři reaktory využívající ruské technologie.

Počítá s tím memorandum, které podepsali šéfové ruské státní jaderné korporace Rosatom Sergej Kirijenko a íránského jaderného programu Alí Akbar Sálehí. Rusové by podle tohoto dokumentu měli vyrábět jaderné palivo pro nové reaktory. Použité jaderné palivo by se naopak mělo vracet do úložišť v Rusku.