Írán: uzavření Hormúzského průlivu bude snadné

Íránské námořnictvo diponuje i třemi ponorkami ruské výroby

Íránské námořnictvo diponuje i třemi ponorkami ruské výroby Zdroj: wikimedia.org

Zablokování Hormúzského průlivu „je skutečně snadné“. Prohlásil to šéf íránského námornictva Habibolláh Sajárí. Jeho země včera pohrozila uzavřením úžiny, pokud proti ní Západ uplatní další sankce.

„Uzavření Hormúzského průlivu by bylo proíránskou armádu skutečně snadné… neboli jak říkají Íránci, snažší než vypít sklenici vody,“ citovala Sarárího íránská televize Press TV. Kontraadmirál dodal, že armáda nemusí průliv nutně uzavírat, protože již nyní kontoluje veškerou dopravu v úžině, kterou do světa proudí 17 procent světové produkce ropy.

Na včerejší hrozbu Teheránu dnes zaeagovala Páta flotila amerického námořnictva, která dohlíži nad provozem v průlivu. „Jakékoli narušení (dopravy v průlivu) nebude tolerováno,“ uvedl pro agenturu Reuters mluvčí flotily sídlící v Bahrajnu. „Volný pohyb zboží a služeb skrze Hormúzský průliv je klíčový pro regionální i globální prosperitu,“ dodal.

Další sankce proti Íránu zvažují USA a některé evropské země. Podle listopadové zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) totiž Teherán pravděpodobně pracoval na vývoji atomové bomby a je možné, že práce stále pokračují. Írán tato obvinění odmítá a tvrdí, že jadernou energii chce využívat pouze k mírovým účelům.

Nejmenovaný íránský anaytik pro Reuters vysvětlil, že Teherán se hrozbami pokouší odvrátit nebezpečí vojenský úder na svém území. „Uzavření Hormúzského průlivu by poškodilo íránskou ekonomiku, což by bylo pro vládu před blížícími se volbami velmi nebezpečné,“ uvedl.

Parlementní volby proběhnou v březnu příštího roku. Bude to první test popularity režimu od prezidentských voleb v roce 2009, které byly následovány osmi měsíci opozičních protestů. Nynější hlasování by ale mělo proběnhout klidněji, režim totiž zakázal největší reformní strany a opoziční vůdce uvrhl do domácího vězení.