Írán zahlazuje stopy po jaderném testu, tvrdí MAAE

Íránská jaderná elektrárna Búšehr

Íránská jaderná elektrárna Búšehr

Írán zřejmě zahlazuje radioaktivní stopy po jaderném pokusu. Ukázaly to špionážní družicové snímky, které má k dispozici Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). S odvoláním na nejmenované diplomatické zdroje ze sídla MAAE ve Vídni to dnes uvedla AP.

Satelitní záběry ukazují kamiony a bagry s buldozery v okolí íránského vojenského zařízení - zřejmě vojenské základny Parčín, což údajně naznačuje, že pracovní čety se snaží odstranit radioaktivní stopy.

Dva diplomaté podle AP tvrdí, že zbytky radioaktivity možná pocházejí z pokusu s malou neutronovou roznětkou, která slouží k rozpoutání jaderného výbuchu. Podle třetího diplomata by taková zkouška mohla souviset jedině s rozvojem jaderných zbraní.

Právě Parčín je nyní v hledáčku MAAE, podle níž Írán na základně vybudoval podzemní zařízení pro testování vysoce výbušných látek. Vojenská základna je nedaleko Teheránu a je to také středisko vývoje konvenčních zbraní. Naposledy je odborníci z agentury viděli v lednu 2005, v březnu téhož roku už další prohlídku Teherán nepovolil. Povolení slíbil až ve středu poté, co tomu ale i letos zabránil, když byly v Íránu dvakrát delegace MAAE.

Západ podezírá Írán, že v rámci kontroverzního jaderného programu chce vyrobit jadernou bombu. Teherán tvrdí, že jeho program je ryze mírový a slouží k dosažení energetické soběstačnosti země.