Íránci začali demontovat uranové centrifugy, uvedla agentura OSN

Írán v listopadu souhlasil, že zastaví obohacování uranu nad hranici pěti procent a že zneutralizuje zásoby uranu obohaceného na 20 procent.

Írán v listopadu souhlasil, že zastaví obohacování uranu nad hranici pěti procent a že zneutralizuje zásoby uranu obohaceného na 20 procent. Zdroj: CTK/AP

Írán zahájil demontáž centrifug na obohacování uranu ve dvou jaderných elektrárnách. Uvedla to Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve své dnešní zprávě. Z hlavního jaderného zařízení už Íránci odstranili tři tisíce odstředivek, na místě jich k 15. listopadu bylo 11 308. Snížení počtu centrifug bylo zaznamenáno i v menším ze sledovaných komplexů.

Íránská vláda v říjnu oznámila, že v duchu červencové dohody se světovými mocnostmi o omezení íránského jaderného programu začala rušit neaktivní centrifugy v jaderných provozech na obohacování uranu v Natanzu a Fordo.

Mezinárodní dohoda Írán zavazuje zpomalit jaderný program, aby se vyloučila možnost, že vyrobí atomovou bombu. Írán od počátku rozhovorů tvrdí, že o to neusiluje, ale některé z jeho aktivit nejsou dostatečně vysvětleny a vyvolaly toto podezření. Výměnou za omezení jaderného programu se mají zrušit mezinárodní sankce proti Teheránu.

Dohodu, které po letech jednání s Teheránem v červenci dosáhly Spojené státy, Rusko, Francie, Británie, Čína a Německo, v říjnu podpořil v hlasování íránský parlament i íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, ale vždy s určitými výhradami a podmínkami.