Íránská armáda obsadila tanker vezoucí iráckou ropu, má jít o odvetu za americké sankce

Írán v Ománském zálivu na základě soudního příkazu zabavil ropný tanker St Nikolas plující pod vlajkou Marshallových ostrovů do Turecka s nákladem irácké ropy. USA vyzvaly Teherán, aby tanker okamžitě propustil.

Britská vojenská služba Maritime Trade Operations (UKMTO) a britská společnost Ambrey, které se zabývá námořní bezpečností v oblasti, předtím potvrdily, že ozbrojení muži ve vojenských uniformách vstoupili na palubu tankeru v Ománském zálivu. 

„Čtyři až pět neoprávněných osob“ vstoupilo na loď plující u města Suhár na severu Ománu, uvedla UKMTO. Tyto osoby měly na sobě černou vojenskou uniformu a masky stejné barvy, dodala služba.

Incident se podle firmy Ambrey odehrál kolem 07:30 (04:30 SEČ). Tanker poté zamířil k městu Džask na jižním pobřeží Íránu.

Řecká společnost Empire Navigation, která plavidlo provozuje, v prohlášení uvedla, že ztratila kontakt s lodí a 19 členy posádky, kterou tvořilo 18 Filipínců a jeden Řek. Loď vyplula z irácké Basry s nákladem přibližně 145 tisíc tun ropy a místem určení byla turecká Aliaga.

Největší turecká rafinerie Tüpraş potvrdila, že plavidlo St Nikolas, kterého se íránské síly zmocnily u ománských břehů, vezlo náklad irácké ropy z Basry, nakoupené od irácké státní ropné společnosti SOMO.

Loni americké úřady v rámci sankcí zabavily milion barelů íránské surové ropy na plavidle, které tehdy neslo jméno Suez Rajan. Íránské úřady tehdy varovaly, že to nezůstane bez odpovědi. „Po loňské krádeži íránské ropy Spojenými státy tanker St Nikolas dnes ráno na soudní příkaz zabavilo íránské námořnictvo a plavidlo je na cestě do íránských přístavů,“ citovala polooficiální íránská agentura Fars íránské námořnictvo.

Incident se stal v době, kdy milice jemenských Húsíů podporované Íránem útočí na lodní trasy v Rudém moři.

Americké ministerstvo zahraničí ovládnutí tankeru odsoudilo a vyzvalo k jeho okamžitému propuštění i s posádkou. Mluvčí ministerstva Vedant Patel natiskovém brífinku řekl, že ovládnutí lodi je ilegální a že narušuje mezinárodní obchod. Washington bude s regionálními partnery konzultovat vhodné kroky, které by Írán přivedly k vyvození odpovědnosti, řekl Patel.