Íránský duchovní vůdce: Jadernou dohodu podporuji, ale pozor na USA

Alí Chameneí, Írán

Alí Chameneí, Írán Zdroj: ctk

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí podpořil přelomovou dohodu o íránském jaderném programu. V dopise zaslaném prezidentovi Hasanovi Rúhánímu ale vládu vyzval k opatrnosti, protože text má podle něj slabá místa. Chameneí se k dohodě takto souhlasně vyjádřil vůbec poprvé. Dopis Rúhánímu byl dnes zveřejněn na Chameneího oficiální webové stránce a přečetla jej také íránská televize.

Chamaneí má poslední slovo v zásadních politických otázkách, k nimž jaderný program patří. Po letech rozhovorů se letos v červenci šest států s Íránem dohodlo, že pokud Írán zpomalí svůj jaderný program, budou zrušeny protiíránské sankce. Teheránu to má zamezit v tom, aby v krátké době získal atomovou bombu. Rušení sankcí je vázáno na plnění dohody, velký podíl na uzavření dohody mají Spojené státy.

Chameneí ale přesto v dopise vládě radil, aby zůstala ostražitá, jelikož podle něj Spojeným státům nelze důvěřovat. Chameneí chce, aby Spojené státy a také Evropská unie, která jednání zaštiťovala, jednoznačně ohlásily zrušení sankcí. Chameneí je toho názoru, že by Írán měl okamžitě přestat dohodu plnit, jakmile budou uvaleny další sankce.