Irsko se nečekaně propadlo do recese

Irsko - ilustrační foto

Irsko - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Irsko, které bylo nuceno stejně jako Řecko a později Portugalsko požádat o záchranný úvěr, se na konci loňského roku propadlo nečekaně zpět do recese. Vedlo k tomu zpomalení globálního ekonomického růstu, které snížilo irský vývoz. Za celý rok 2011 ale HDP země stoupl a vykázal první celoroční růst od roku 2007.

V recesi je na starém kontinentu v současnosti Itálie, následovat ji podle prognóz bude i Španělsko. Pokračování propadu hospodářství se čeká i v Řecku a Portugalsku. Irsko se sice staví na nohy, ale analytici čekali od tamního hospodářství lepší čísla.

V období říjen až prosinec ekonomika klesla o 0,2 procenta. Ve třetím čtvrtletí se HDP snížil o 1,1 procenta, údaj byl však revidován z původních 1,9 procenta. Za celý rok pak ekonomika expandovala o 0,7 procenta, když v předchozích třech letech klesla celkem o 10,4 procenta.

Vývoj růstu HDP Irska(čtvrtletně)

Vývoj růstu HDP Irska (čtvrtletně)Vývoj růstu HDP Irska (čtvrtletně)|tradingeconomics.comZdroj: tradingeconomics.com

Údaje zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti očekávali, že ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika stoupne o 0,4 procenta a za celý rok o 0,9 procenta. Vláda ve svém finančním plánu počítala s celoročním růstem o jedno procento.

„Spotřebitelské výdaje a investice oživily, jak jsme očekávali, ale vývoz ve čtvrtletí klesl, což ukazuje na nebezpečí, že klíčová platforma pro růst je ohrožena zpomalením eurozóny,“ zhodnotil vývoj irského hospodářství Conall Mac Coille, hlavní ekonom Davy Stockbrokers.

Irsko se v listopadu 2010 s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dohodlo na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu Kč). Stalo se tak po Řecku druhou zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Loni v dubnu se k těmto dvěma zemím připojilo Portugalsko.