Irsko se vrátilo z kapaček zpátky na dluhopisové trhy

Irsko - ilustrační foto

Irsko - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Irsko se po dvou letech nucené pauzy vrací zpátky na trhy, kde může prodávat své státní dluhopisy a od záchranných injekcí Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu by se chtělo definitivně odstřihnout do roku 2014. Pro eurozónu je návrat irského maroda vzácnou chvilkou naděje. Ukazuje totiž, že země, kterým se poskytne „bailout“, se můžou po určité době zas postavit na vlastní nohy.

Ve chvíli, kdy se do dluhové propasti řítí Španělsko a staří pacienti Řecko a Portugalsko nejeví přílišné známky zlepšení je taková naděje bolestivě potřebná. Během prvního dne obchodování vydělal Dublin prodejen státních dluhopisů přes 5 miliard eur. Irsko si půjčovalo s úrokem 5,9 procenta.

„Dnešní aukce je důležitým krokem, ale skutečným indikátorem irského úspěchu bude naše úplné opuštění záchranného programu a návrat na mezinárodní trhy za přijatelných úroků,“ komentoval čtvrteční obchodování ministr financí Michael Noonan.

Irsko před dvěma lety stejně jako předtím Řecko a později Portugalsko zachránil před bankrotem záchranný balík EU a MMF ve výši 67,5 miliard eur. Ten Irsku nadiktoval tvrdé podmínky a úspory, které zelenému ostrovu pomohly tam, kde je nyní. Investoři Irsko odměnili relativně nízkými úroky.

Sazba 5,9 je vyšší, než nabízela půjčka od troiky, ale nižší, než 7 procent, což byl úrok, který Irsko přinutil vyhledat mezinárodní pomoc.

Analytiky překvapil zájem o irské směnky – čekali, že první den vynese 2 až 3 miliardy eur. I to by podle nich byl silný výsledek.

Optimismus Bruselu ale nevydržel dlouho – Španělsko totiž v pátek připustilo, že možná bude potřebovat záchranný balík ve výši až 300 miliard eur.