IS chystal útok ve Švýcarsku, atentátníci byli zatčeni

Bern

Bern Zdroj: CC BY-SA 2.0: chensiyuan - Wikimedia Commons

Tři členové militantního hnutí Islámský stát plánovali bombový útok ve Švýcarsku. Díky tipu zahraniční tajné služby nyní sedí ve vyšetřovací vazbě. Švýcarsko tak vůbec poprvé pocítilo hrozbu teroristického útoku ze strany islámských radikálů.

Švýcarská policie zatkla tři podezřelé z Iráků už v březnu, od té doby je drží ve vyšetřovací vazbě, uvedl deník Zürcher Tages-Anzeiger. Na činnost teroristické buňky v německy mluvící části Švýcarska místní zpravodajskou službu NDB upozornila zahraniční rozvědka.

Dva ze zatčených žili delší dobu ve Švýcarsku, přinejmenším jeden z nich v zemi požádal o azyl. Třetí jako své bydliště uvedl syrskou metropoli Damašek.

Vyšetřovatelé trojici obvinili z držení značného množství výbušných látek a jedovatých plynů, členství v ilegální organizaci a držení dětské pornografie. Švýcarské státní zastupitelství se k případu nechtělo vyjádřit. Potvrdilo pouze, že se nyní zabývá asi dvaceti případy souvisejícími s radikálním džihádismem, z toho čtyři mají vztah k Sýrii.

Představitelé hnutí Islámský stát na začátku týdne vyzvali své stoupence, aby zaútočili na občany Spojených států, Francie a dalších zemí, které se účastní boje proti radikálům. Islámský stát rovněž vyslal vzkaz islamistickým skupinám na egyptském Sinajském poloostrově, které vyzval, aby pokračovaly v útocích proti bezpečnostním složkám i ve stínání hlav svých odpůrců.

Podle belgických a nizozemských médií tajné služby v minulých měsících zabránily několika teroristickým útokům. Skupina, která se na ně připravovala, uvažovala i o útoku na sídlo Evropské komise v Bruselu.