IS prý přišel loni v Iráku o 40 procent, v Sýrii o pětinu území

Bezpečnostní složky Iráku nedaleko Ramádí

Bezpečnostní složky Iráku nedaleko Ramádí Zdroj: CTK

Území ovládané radikály z Islámského státu (IS) se loni zmenšilo v Iráku o 40 procent a v Sýrii o 20 procent. Tvrdí to koalice, která bojuje pod vedením Spojených států v Iráku a Sýrii.

IS sice zaznamenal loni území zisky v jihozápadní Sýrii, ale v Iráku ztratil kontrolu nad několika klíčovými městy a přišel rovněž o oblasti na severu Sýrie u hranice s Tureckem.

Zřejmě největší ztrátou je irácké město Ramádí, do jehož centra se tamní armáda dostala v prosinci. Po listopadových atentátech v Paříži, kde lidé hlásící se k IS zabili přes 130 lidí, se k náletům připojila francouzská letadla a zaměřila se na centrum IS, severosyrskou Rakku.

Čtěte rozhovor s Lenkou Klicperovou:

Irácké město Tikrít ležící severně od Bagdádu ovládal IS osm měsíců, než ho loni v dubnu šíitské milice pomohly armádě dobýt zpět.

Dalším velkým bojištěm bylo severosyrské město Kobani, kde žijí hlavně Kurdové. Koalice tamní pozice IS bombardovala několik měsíců, než loni v lednu kurdští obránci oznámili, že mají většinu Kobani v rukou. Později pak ovládli Tall Abjad ležící u turecké hranice na východě Sýrie.

V Iráku IS v roce 2014 obsadil Mosul a pokoušel se získat několik přehrad. Pozic u přehrady u Mosulu a západoirácké Hadísy se musel vzdát po koaličních náletech, ale boje v Hadíse stále pokračují.

Kolice zahájila boje v Iráku v srpnu 2014 a do konce loňského roku tam podnikla 6000 náletů, v sousední Sýrii pak 2900.