Islám do Evropy nepatří, prohlásil maďarský premiér Orbán

maďarský premiér Viktor Orbán

maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/AP

Do Evropy islám nepatří a statisíce muslimských uprchlíků nelze v Evropě trvale integrovat. V rozhovoru s německým zpravodajským magazínem Focus to řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Islámská kultura a náboženství nesplynou s křesťanskou kulturou a náboženstvím. Spíš vznikne multikulturalismus s navzájem oddělenými společnostmi, domnívá se konzervativní politik.

Orbán zdůraznil, že evropská společnost je vystavěna na svobodě myšlení a vyznání, rovnoprávnosti i rovném postavení mužů a žen. „To jsou kulturní hodnoty, které musíme bránit,“ prohlásil Orbán.

Pokud Němci a Francouzi nemají problém s paralelními společnostmi, nemá právo to kritizovat. „Ale tady v Maďarsku si rozhodujeme my sami, zda to chceme, nebo ne. A my nechceme,“ zdůraznil šéf maďarské vlády.

Pravidla jiného světa

V „duchovním smyslu“ podle Orbána islám nepatří k Evropě. „Je to systém pravidel jiného světa,“ řekl. Maďarsko prý vnímá většinu přistěhovalců jako migranty, kteří chtějí lepší život. „Jenže německý život nebo maďarský život nepřísluší každému, ale jen tomu, kdo na něj pracoval,“ prohlásil Orbán s tím, že Evropa nemůže přijmout všechny lidi v nouzi.

Maďarsko patří mezi hlavní tranzitní země, přes které uprchlíci míří do západní Evropy. Příliv uprchlíků do země se snaží zastavit výstavbou bariér na hranicích s jižními sousedy. Od 15. září tak stojí na maďarsko-srbské hranici dlouhé 175 kilometrů plot. Většina uprchlíků se proto nyní pokouší dostat do západní Evropy z Chorvatska.