Islamisté prý zavraždili dalšího rukojmího, amerického zdravotníka Kassiga

Radikálové z organizace Islámský stát údajně usmrtili dalšího rukojmího, šestadvacetiletého Američana Petera Kassiga

Radikálové z organizace Islámský stát údajně usmrtili dalšího rukojmího, šestadvacetiletého Američana Petera Kassiga Zdroj: ctk/ap

Radikálové z organizace Islámský stát údajně usmrtili dalšího rukojmího, šestadvacetiletého Američana Petera Kassiga. Podle agentury AFP jeho zabití opět natočili na video stejně jako u předchozích obětí, amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a Britů Alana Henninga a Davida Hainese.

Na šestnáctiminutovém záznamu, který byl umístěn na komunikační sítě, je zachycen muž v černém. Muž stojí u hlavy oddělené od těla a pokryté krví a tvrdí o ní, že se jedná právě o Američana. Zda je to skutečně Kassig, zatím nebylo možné nezávisle ověřit. Muž v černém prý hovoří anglicky s britským přízvukem. Video rovněž obsahuje údajnou hromadou popravu zajatých syrských vojáků.

Islamisté už na konci září pohrozili, že Kassig, který v zajetí údajně konvertoval k islámu a přijal jméno Abdar Rahmán, je dalším na řadě. Kassigovi rodiče následně zveřejnili dopis, který jim jejich syn napsal ze zajetí. Vyjádřil v něm obavy ze své brzké smrti.

Mluvčí americké Národní rady pro bezpečnost (NSC) Bernadette Meehanová dnes uvedla, že tajné služby chtějí rychle zjistit, zda je nahrávka pravá. „Pokud by se údaje potvrdily, jsme otřeseni brutální vraždou nevinného amerického humanitárního pracovníka,“ dodala. Otřesen „chladnokrevnou vraždou“ je také britský premiér David Cameron a „nový akt barbarství“ odsoudila ústy premiéra Manuela Vallse také Francie.

Kassig sloužil v americké armádě v době války v Iráku, kde byl podle záznamů Pentagonu nasazen od dubna do července 2007. Po propuštění z armády ze zdravotních důvodů se stal laborantem záchranné služby a odcestoval v roce 2012 do Libanonu. Působil jako dobrovolník v nemocnicích a ošetřoval palestinské uprchlíky a Syřany utíkající před válečným konfliktem ve své zemi, uvedla jeho rodina.

Unesen byl loni 1. října, když cestoval do východosyrského města Dajr az-Zaur jako pracovník Speciální služby akutní pomoci a podpory (SERA). Tuto nevládní organizaci sám založil koncem roku 2012 s cílem ošetřovat uprchlíky ze Sýrie prchající přes hranici do Turecka.

Nové video se objevilo krátce poté, co média přišla s informací, že terorista obviňovaný z chladnokrevného zavraždění čtyř západních rukojmí byl pravděpodobně před týdnem zraněn při americkém leteckém útoku u západoiráckého města Kajm. Při stejném leteckém útoku byl prý zraněn také vůdce IS abú Bakr Bagdádí.