Islamisté se chlubili sestřelením ruského letadla, zjistily tajné služby

Trosky ruského letounu

Trosky ruského letounu Zdroj: ctk/ap

V rozhovorech mezi vůdci Islámského státu (IS) v syrském Rakka a osobami na Sinajském poloostrově, které zachytily tajné služby, se radikálové chlubí sestřelením ruského letadla v Egyptě. Informovala o tom americká televizní stanice NBC s odvoláním na nejmenované americké představitele.

„Jasně slavili,“ okomentoval rozhovor americký zdroj. V komunikaci se prý odposlechnuté osoby chlubily tím, že se jim podařilo zapříčinit pád letadla a rovněž vykládaly, jak to udělaly, uvedla americká televize bez bližších podrobností. Stroj se zřítil minulou sobotu nad Sinajským poloostrovem.

V troskách letadla zahynulo všech 224 lidí, kteří byli na palubě, Letadlo spadlo necelou půl hodinu po startu z Šarm aš-Šajchu. Británie už ve středu zastavila všechny lety do tohoto egyptského letoviska a v pátek z něj za mimořádných opatření začala evakuovat turisty, kteří tam uvízli. Britský premiér David Cameron to zdůvodnil blíže nespecifikovanými informacemi tajných služeb.

Rusko původně stejně jako Egypt rozhodnutí Londýna kritizovalo jako nepodložené, v pátek se ale nakonec prezident Vladimir Putin rozhodl zastavit veškeré lety z Ruska do Egypta, dokud se okolnosti sobotní havárie neobjasní.

Podle Reuters jednala Británie na základě zachycených rozhovorů jednak podezřelých radikálů a jednak jedné nebo dvou vlád, které jsou zapojeny do vyšetřování. Konverzace prý obsahovala detaily o bombách v letadle. Zdroj Reuters nicméně připustil, že důkaz pro teorii o bombě zatím není jednoznačný, protože chybějí forenzní a vědecké důkazy.