Tajné služby prý zachytily rozhovory o bombě v ruském letadle

Trosky ruského letounu

Trosky ruského letounu Zdroj: ctk/ap

Trosky ruského letounu
Trosky ruského letounu
Pozůstalé po obětech neštěstí
3
Fotogalerie
Britští a američtí agenti zachytili odděleně rozhovory, v nichž islamisté, ale také zástupci nejmenované vlády hovoří o bombě v ruském letadle. S odvoláním na západní tajné služby to dnes oznámila agentura Reuters. Stroj se minulou sobotu zřítil nad Sinajem.

V troskách letadla zahynulo všech 224 lidí, kteří byli na palubě, Letadlo spadlo necelou půl hodinu po startu z Šarm aš-Šajchu. Británie už ve středu zastavila všechny lety do tohoto egyptského letoviska a dnes z něj za mimořádných opatření začala evakuovat turisty, kteří tam uvízli. Britský premiér David Cameron to zdůvodnil blíže nespecifikovanými informacemi tajných služeb.

Rusko původně stejně jako Egypt rozhodnutí Londýna kritizovalo jako nepodložené, ale dnes prezident Vladimir Putin rozhodl zastavit veškeré lety z Ruska do Egypta, dokud se okolnosti sobotní havárie neobjasní.

Podle Reuters jednala Británie na základě zachycených rozhovorů jednak podezřelých radikálů a jednak jedné nebo dvou vlád, které jsou zapojeny do vyšetřování. Konverzace prý obsahovala detaily o bombách v letadle. Zdroj Reuters nicméně připustil, že důkaz pro teorii o bombě zatím není jednoznačný, protože chybějí forenzní a vědecké důkazy.

„Teorie o výbušnině a účasti místních skupin se bere vážně. Zatím ještě nic nebylo prokázáno, ale je to velmi pravděpodobné,“ sdělil nejmenovaný zdroj Reuters. Krátce po pádu letadla se k odpovědnosti přihlásila odnož organizace Islámský stát (IS) působící na Sinaji. Podle zdroje Reuters se tajné služby přiklánějí k tomu, že tvrzení IS je pravdivé.

Agentura AFP s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování oznámila, že analýza záznamníků z paluby letadla potvrzuje, že se na palubě stalo něco vážného, a to náhle. Podle záznamu letových parametrů „je vše v naprostém pořádku, a pak naráz konec,“ sdělil zdroj AFP. „Věci se staly náhle, okamžitě,“ uvedl zdroj.