Islamisté sestřelili irácký vojenský vrtulník, už druhý v posledních dnech

Vrtulník Bell 407 irácké armády

Vrtulník Bell 407 irácké armády Zdroj: Armada USA

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) sestřelili irácký vojenský vrtulník. Při útoku, který je již druhým podobným za poslední týden, přišli o život oba pilot. Incident zároveň vyvolal obavy, zda se radikálové nedostali ke zbraním, kterými by mohly ohrozit i letouny spojenců v čele s USA, kteří se snaží zastavit jejich ofenzivu.

Podle iráckých představitelů použili bojovníci IS pro sestřelení helikoptéry typu Bell 407 raketu odpalovanou z ramene. Stroj se zřítil nedaleko města Bajdží, které leží asi 200 kilometrů severně od Bagdádu a nachází se zde největší irácká ropná rafinérie.

Jde již o druhý sestřelený irácký vrtulník v okolí Bajdží za poslední týden. Minulý pátek radikálové zasáhli helikoptéru typu Mi-35 a rovněž usmrtili oba piloty.

Jak vyspělé zbraně mají islamisté k dispozici, není jasné. Někteří analytici se ale obávají, že při obsazování základen irácké armády se dostali i k některým raketám země-vzduch, které by dokázaly sestřelit i letadla. Některé z evropských aerolinek již v létě rozhodly, že se raději budou vyhýbat iráckému vzdušnému prostoru.